ABD, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Başkan Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya’ya gideceğini söyledi. Washington’a göre toplantı bu ayın sonlarında gerçekleşecek ve Moskova’ya Ukrayna’daki savaşı için silah sağlanması tartışılacak.
Nükleer silah programı nedeniyle halihazırda bir dizi uluslararası yaptırımla karşı karşıya olan Penian, Rusya’ya silah sağladığını defalarca yalanladı.
Ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, 4 Eylül’de Kuzey Kore ile Rusya arasındaki “silah müzakerelerinin” ilerlediğini ve Kim’in Rusya’ya gitmesinin beklendiğini söyledi.
Kremlin Salı günü yaptığı açıklamada, Kim-Putin görüşmesine ilişkin haberlere ilişkin “söyleyecek hiçbir şeyi olmadığını” belirterek, böyle bir toplantının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini teyit edemediğini de sözlerine ekledi.
Bu metinde Rusya ile Kuzey Kore arasındaki ilişkiler hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilirsiniz:
Kuzey Kore Rusya’ya ne sunabilir?
Geçtiğimiz hafta Washington, inkarlara rağmen Penian’ın 2022’de Moskova’ya seyir füzeleri ve diğer mermiler sağladığını söyledi. ABD’ye göre bu silahlar, Rus paralı asker grubu Wagner tarafından kullanıldı.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden araştırmacı Joseph Dempsey, Moskova’nın en çok kolayca entegre edilebilecek top mermileriyle ilgilendiğini söyledi.
Dempsey, AFP’ye verdiği demeçte, “Kuzey Kore, Ukrayna’daki çatışma nedeniyle tükenen Rus silah envanterini doldurmak için kullanılabilecek Sovyet tarzı silahlar ve toplar için muhtemelen en büyük top mermisi arzına sahip.”
Kuzey Kore’nin daha gelişmiş silahlarının Rus ordusuna entegre edilmesinin daha zor olacağını belirterek, Kuzey’in seri üretim kapasitesi ve kabiliyetlerinin belirsizliğini koruduğunu da sözlerine ekledi.
Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Cho Han-bum, Pyongyang’ın Rusya’ya mühimmat sağlayabildiğini çünkü “bu ülkenin 70 yıldır savaşa hazırlandığını” söyledi.
Kuzey Kore karşılığında ne istiyor?
Analistler, Rusya’nın yoksul Kuzey’in ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olduğunu söyledi.
Cho, “Rusya gıda ihraç eden bir ülke, çöp ihraç eden bir ülke, enerji ihraç eden bir ülke” dedi.
Dempsey, Kuzey Kore’nin “Kuzey Kore askeri endüstrisinin gelişmiş ve daha sürdürülebilir olması için temel teknoloji, teknik bilgi ve üretim kapasitesinin” transferini istemesinin de mümkün olduğunu söyledi.
2022’de yayınlanan bir Birleşmiş Milletler raporu, Kuzey Koreli diplomatın bir dizi balistik füze teknolojisinin edinilmesinde Moskova’daki rolünü vurguladı. Aslında Penian denizaltı programı için yaklaşık 3.000 kilogram çelik satın alınmıştı.
Kuzey Kore, Çin’e bir mesaj göndererek bir anlaşmaya varmaktan diplomatik olarak da yararlanabilir.
Evha profesörü Park Won-gon, “Soğuk Savaş döneminden bu yana, Kuzey Kore her zaman Çin ile Sovyetler Birliği arasında sözde ‘sarkaç diplomasisi’ uyguladı ve kendi çıkarlarını en üst düzeye çıkarmak için ileri geri gitti.” dedi. Üniversite.
“Sanırım artık böyle bir şey yeniden uygulanmaya başlandı.”
Peki geçmişte yapılan zirveler ne durumda?
Pyongyang’ın sadık bir müttefiki olan Rusya, onlarca yıldır izole edilmiş devletin önemli bir destekçisi oldu. Moskova geçmişte Kuzey Kore’yi bile finanse etmişti.
Ancak Sovyetler Birliği, 1980’lerde Seul’le uzlaşmayı hedeflemeye başlayınca Kuzey’e yaptığı finansmanı kesti. 1991’de Penian, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden ağır bir darbe aldı.
Rusya Federasyonu ve Kuzey, 2000 yılında ekonomik işbirliği ve diplomatik alışverişe odaklanan ortak bir deklarasyonun imzalanmasıyla ilk zirveyi gerçekleştirdi.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile merhum Kim Jong Il arasında anlaşmanın imzalanması, Mevcut Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un ataları, bir durgunluk döneminden sonra ikili ilişkilerin yeniden canlandırılmasında büyük bir başarıya işaret ediyor.
Kim Jong Un, Washington’la nükleer programı konusunda yaşanan anlaşmazlığın ortasında ülkesinin geleneksel müttefikleriyle daha yakın ilişkiler kurmak amacıyla 2019’da Rusya’ya ilk resmi ziyaretini yapmıştı.
Ancak Kim ve Putin görüşmenin ardından ortak bir açıklama yapmadı.
Ancak Kim, Ukrayna’yı işgalinde Moskova’yı hemen destekledi. Washington’a göre Rusya’ya füze ve mermi bile sağladı.
Temmuz ayında Putin, “Penyan’ın Ukrayna’ya karşı özel askeri operasyona verdiği güçlü desteği” övdü.
Penian ile Moskova arasında yapılacak bir anlaşma ne anlama gelir?
Geçen hafta Birleşmiş Milletler’de ABD, İngiltere, Güney Kore ve Japonya, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki iş birliğini artırmaya yönelik herhangi bir anlaşmanın Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına geleceğini belirtmişti. Moskova tarafından desteklenen bu kararlar Penian’la silah anlaşmalarını yasaklıyor.
Sejong Enstitüsü’nden Kuzey Kore Araştırmaları Direktörü Cheong Seong-chang, AFP’ye yaptığı açıklamada, kararları ihlal etme suçlamalarından kaçınmak için iki müttefikin bu konuda “resmi bir açıklama yapmadan kapalı kapılar ardında bir anlaşmaya varma ihtimalinin” yüksek olduğunu söyledi.
“Kim ve Putin’in, spesifik olarak ne üzerinde anlaştıklarını belirtmeden, yalnızca çeşitli alanlarda işbirliği yapmayı kabul ettiklerini söylemeleri bekleniyor.”
Moskova ve Pyongyang silah tedariğine devam ederse, bunları bulmak “uluslararası toplumun sorumluluğu” haline gelecek ve bu iki devlet de sorumlu tutulabilecek.
“Mermilere gelince, Kuzey Kore onları trenle taşıyabilir çünkü nispeten küçükler.”