Tarih: 17.05.2023 15:07
Türkiye'nin sahip olduğu ve uzay teknolojisi alanındaki ilk meslek lisesi açıldı
Türkiye'nin ilk meslek lisesi olan Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin resmî açılışı, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in ortaya çıkmasıyla ortaya çıktı.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılışı ve Savunma Sanayii Başkanlığı ile iş birliği protokolü imza törenine katıldı.
Türkiye'nin son zamanlarda savunma sanayi alanında sahip olduğu mezraların Millî Eğitim Bakanlığının yakından takip edildiğini gösteren ve buralardaki tek okulun açılışı için bir araya geldiklerini vurgulayan Özer, 28 Şubat'ta yapılan müdahalelerle başarılı öğrencilerin meslek liselerine gitmelerinin engellendiğini belirterek bu vesayet odaklarının ancak iki yıl sonra kaldırıldığını söyledi.
Özer, harcamaları şöyle devam etti: 2012'den sonra tüm bakanlarımız, eğitim eğitimi için çok çaba sarf ettiler, hepsine minnettarım. Bizim yaptığımız farklı bir şey oldu: Sektörün ölümünden biz okul istemedik. Dedik ki bizim bir bütçemiz var, biz sektöre insan kaynağı yetiştiriyoruz. Onun için okul ve laboratuvar istemiyoruz, tek bir şey istiyoruz; müktesebatınızı okula yatırın. Müfredatı birlikte güncelleyelim, yerleşik iş başında kişisel gelişim eğitimlerini birlikte planlayalım, öğrencilerin beceri eğitimlerini birlikte planlayalım ama tek bir şey istiyoruz: İstihdamda mümkün olduğu kadar garanti... Türkiye'nin hızlı bölümleri ve paralel bir şekilde yeni alanlar açtı.'
Savunma sanayi alanında daha önce hiçbir eğitim verilmediğini dile getiren Özer, Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle ilk kez genişleyen bir model geliştirdiklerini hatırlatarak, 'Türkiye'nin ilk örneği olan istihdam garantili, yükseköğrenimi de kapsayante tekrar çalışanı içine alan ve alanlardan da derse girme olanağı Sağlayan ilk modeldi.Bir anda mesleki eğitimde 28 Şubat öğrenimi akademik olarak başarılı öğrencilerden uzaklaştırdığı trend, üstün çevrildi.Yüzde 1'lik başarı biriminde ilk kez mesleki eğitim öğrenciyi almaya başladı.O güzel örnek, ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örneği, diğer alanlar sirayet yapmaya başladı.' dedi.
Meslek liselerinin döner sermayesi kapsamındaki üretim sorumlularına de değinen Bakan Özer, '2018-19 yıllarında meslek liselerinin üretim kapasitesi sadece 200 milyon gemiler bandındaydı, 2022 yılında 2 milyarla kapatmıştık, 2023 yılındaki hedefi 3 buçuk milyar.' değerlendirmesinde bulundu.
Meslek liselerinin fikrî idareleriyle ilgili faaliyet yaptığına işaret eden Özer, 'Paket, fayda ve model, marka, tasarım tescilleri yer alıyor ve ticarileştiriyor. Millî Eğitim Bakanlığının bu mezralarından önceki fikrî idareler kapsamındaki içerdiği tescilli ürün sayısı, yılda 2,9 idi. 300 ürününü tescilini aldı ve 182'si ticarileşti. kullanım kullandı. (
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —