Tarih: 16.02.2023 11:06
Depremzedelerin hukuki hakları olabilir mi?
Depremlerde mağdur olan, maddi ve manevi kayba uğrayan, evleri yıkılan ölümleri hem devlet hem de müteahhitler üzerinde hukuki haklarını yitirmiş uzman avukatlar, depremzedelerin hukuki hakları hakkında bilgilendirmede bulundu.
10 ilde büyük tahribata neden olan asrın depreminin yaraları sarılmaya çalışılırken 'depremzedelerin hukuki hakları bize aittir?' soruda konuşulmaya başlandı.
Konuyla ilgili İLKHA'ya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Cihad Altun, depremde hasar gören, evleri yıkılan mahkumların bazılarının hukuki haklarını hatırlatmadı.
Evleri yıkan devletten hak talebinde bulunabilmesi için mülk sahibi olması gerektiğini vurgulayan Altun, bu hakların kanunlar çerçevesinin belirlendiğini, sahiplerinin hak arayışını E-devlet üzerinden taşımanı vurguladı.
Hatası veya ihmali bulunan müteahhitlerin de bu süreçte mahkemeye verilebileceğini, aramak da hak talebinde bulunabileceğini hatırlatan Altun, mülk sahibi olmayan kişilerin da maddi ve manevi kayıplarının içinde karşılanması için hukuki haklara sahip olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin felaketini yaşadığını anlatan Altun, 'Türkiye'de yaşanan depremle yüz yıllık felaketini yaşıyor. Merkez büyümesi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan iki büyük deprem yaşadık. Çok büyük bir depremle karşı karşıyayız.Depremin tesir ettiği alanlarda büyük yıkımlar ve hasar gören evler bulunmaktadır. .' dedi.
'Yıkılan evlerin yeniden inşası devlet koruması altında'
Altun, 'Hak sahibi olan şahsiler evleri yıkıldıktan sonra deprem veya hale geldikten sonra devletten bazı tahakkuk ettirilebilir. Yıkılan evlerin yeniden inşası devlet sınırları altında bulunuyor. o evi yıkıp yerine yeni bir daire tahsis edip kişiye teslim edecek ya da yıkılan evin muhafazası o evin bedeli olarak kişinin tamamıyla hibeli konut kredisi vererek kişi kendi evini kendi inşaat idaresi.' kullanım kullandı.
'Tek sorumlu devlet değildir. Müteahhitlerde bu işin sorumlusu olarak bulunmaktadır'
Avukat Cihad Altun
Depremde yaşanan kayıpta müteahhitlerin de tahminlerde bulunabileceğini vurgulayan Altun, 'Peki, hak sahibi ibaresi kimdir? Hak sahipleri öncelikle yıkılan evin mülk sahibi olması gerekiyor. depremin sonuçlarından tek sorumlu devlet değildir.müteahhitler de bu işin sorumlusu olarak bulunmaktadır. karşı bir ceza davası yürütülür.' şeklinde konuştu.
'Depremzede E-Devlet üzerinden hak arayışında bulunabilir'
Altun, son olarak şu bilgilendirmede bulundu: 'Depremde vefat eden vatandaşların yakınları veya yaralananların kendilerinin sorumluları kişilerin maddi ve manevi talepte de bulunabiliyorlar. Yapılan başvuru üzerine deliller toplandıktan sonra varsa bir kusurlu, maddi ve manevi ceza alabiliyor. Teslim veya konut hibeli konut kredisi alacak olan şahıslar bu başvuruyu E-devlet üzerinden alabilirler. tam yargı davası açabiliyorlar.tam yargı davasıyla mahkemede şahsi hak sahibi olduğu tespit edilebilecektir.yargı sonucu kişi hak sahibine da ulaşmaktadır.'
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —