Kıbrıs Barış Harekâtı 50.yıl dönümü.!
Kıbrıs Barış Harekâtı tam 50 yıl önce bugün başlamıştı “Başbakan Bülent Ecevit Kıbrıs Barış Harekatı için verdiği askerî talimatında ki ilk askeri parola Ayşe tatile çıksın talimatının üzerinden 50 yıl geçti Ayşe Kuzey Kıbrıs tatiline çıktığı günden sonra Kıbrıs’ta Türk halkının ve adanın 50 yıldır güvende ve huzurla yaşaması da böylece sağlanmış oldu”.!
"50 yıl önce bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin varlığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin ‘de barışın ve güvenin hâkim olduğu Kuzey Kıbrıs adası yaşayanların huzur dolu yaşamın da adası oldu".
1960 yılında kurulan Kıbrıs #Cumhuriyeti, Türklerin ve Rumların birlikte yaşayabileceği bir devlet olabilirdi; şayet Kıbrıslı Rumlar bu cumhuriyetten memnun olsaydı. 1974 yılındaki Barış Harekâtı ise Kıbrıs’ta bir başlangıç oldu.
Peki, bu noktaya nasıl gelinimdi ve sonrasında neler yaşandı Kıbrıslı Türkler için bu Barış ne anlam ifade ediyordu? Kıbrıs Barış Harekatı'nım 50. yıl dönümünde bu sorulara yanıt arayacağız.
Kıbrıs M.Ö. 4. yüzyıldan beri paylaşılamayan bir ada. Osmanlı Devleti yaklaşık 300 yıl adayı yönetmiş, Birinci #Dünya Savaşı esnasında adanın yönetimi İngilizlere geçmişti. Sonrasında Rumların her fırsatta dile getirdiği bir talep vardı: Enosis.
Bu kavram politik açıdan bir ülkenin sınırlarına dâhil olmak anlamına geliyor, Kıbrıslı Rumlar için ise Yunanistan’a bağlanma talebini ifade ediyordu. Bu talep 1955’te kurulan bir örgütle başka bir hüviyete bürünecekti.
Örgütün adı EOKA, lideri Grivas’tı. Eoka’nın Kıbrıs’taki sabotaj eylemlerini giderek artırdığı bir ortamda Kıbrıslı Türkler için adada yaşamak her geçen yıl daha da zorlaşıyordu.
Mücadele etmek için 1958’de Türk Mukavemet Teşkilatı kurulmuş, teşkilatın lideri Rauf Denktaş olmuştu. Kıbrıslı Türklerin baskılara karşı çözüm aradığı günlerde, Türkiye’den de Taksim tezi yükseliyordu. Bu tez, Kıbrıs’ın kuzeyinin bir il olarak Türkiye’ye bağlanması demekti.
Kıbrıs Fatihi Başbakan Bülent Ecevit.!
Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı #Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi.
14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.
Ve 50 yıl önce bugün Başbakan Bülent Ecevit’in talimatıyla Kıbrıs’a barış geldi.
Başbakan Bülent Ecevit’in Kıbrıs Barış hareketi talimatından sonra Kıbrıs’ta ‘Askeri zaferler, ekonomik zaferle taçlandı Ecevit’ Kıbrıslı doğru yönetilerek kalkınması ve gelişmesi için mücadele verilmesinin istiyordu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş olmak üzere Kibrisin Kıbrıs yapan Türk Cumhuriyeti Devleti’nin Başbakan Bülent Ecevit’i ve Kıbrıs Barış Harekâtında şehit olan tüm şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyorum.
Ali Berham ŞAHBUDAK..