9203,37%1,11
39,62% 0,16
45,68% 0,20
4296,95% 0,15
6933,62% 0,33
Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında emeklilik sistemiyle ilgili köklü değişiklikler gündemde. Amaç, çalışanların sistemde daha uzun süre kalmasını teşvik etmek. Özellikle fazla prim günü olanlar için emekli maaşlarının artırılması hedefleniyor. Yapılacak düzenlemelerle sadece kazançlar değil, prim gün sayısı da maaş üzerinde belirleyici olacak. Peki, emekli maaşı nasıl hesaplanıyor, emekli maaşı nasıl yükseltilir, ne zaman emekli olmak avantajlı, işte tüm detaylar...
Mevcut sistemde üçlü bir yapı uygulanıyor. Yani;
Bu üç dönem için farklı Aylık Bağlama Oranı (ABO) ve çarpanlar kullanılıyor. Bu nedenle, 1999 öncesi çalışması fazla olanlar daha yüksek emekli aylığı alabiliyor.
Emekli maaşı hesaplama formülü şu kriterlere dayanıyor:
Bu veriler çerçevesinde emekli maaşı hesaplama 2025 yılında da bu şekilde yapılmaya devam edecek.
Yüksek emekli maaşı almak için ne yapmalı? sorusunun cevabı şu şekilde:
Emeklilik tarihi, alacağınız maaş üzerinde büyük farklar yaratabiliyor. Örneğin 2024 yılında uygulanan güncelleme katsayısı, 2023 yılı enflasyon ve büyüme oranlarına göre belirlendi ve bu katsayı 2025’e göre %30 daha yüksekti. Bu da 2024’te emekli olanlara daha yüksek maaş bağlanması anlamına geliyor.
Uzmanlara göre, enflasyonun düştüğü dönemlerde emekli olmak, emekli maaşı düşüklüğüne yol açabiliyor. Bu yüzden, ne zaman emekli olunmalı 2025, en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.
Emekli maaşım neden düşük? sorusunun cevabı genellikle şu nedenlerde yatıyor:
Yeni sistemde sadece Prime Esas Kazanç değil, çalışma gün sayısı da önemli hale geliyor. Böylece sistemde daha uzun kalanlar, daha yüksek emekli maaşı alma şansına sahip olacak. Bu da erken emeklilik yerine uzun çalışma süresini teşvik edecek.
Mevcut sistem, hem çalışanlar hem de emekliler açısından karmaşık bir yapı sunuyor. Çözüm önerileri arasında:
Bu düzenlemelerle emekli maaşlarında refah payı sorunu ve dönemsel maaş farklarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Orta Vadeli Program çerçevesinde emeklilik reformu kapsamında şu başlıklar öne çıkıyor:
Şu anda emeklilere, Hazine desteği ile taban maaş uygulaması sürüyor. Örneğin 8-9 bin TL maaşı olan bir emekliye 14.469 TL ödeme yapılıyor. Bu tutarın Temmuz 2025’te artması bekleniyor. Ancak, taban maaşa yakın emekli maaşı alanlar için bazı adaletsizlikler yaşanabiliyor. Bu durum, yeni sistemde düzenlemeye açık başlıklar arasında.