Bugün, 22 Mart 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    9044,64%-7,81
  • DOLAR

    37,64% 0,04
  • EURO

    40,49% -0,51
  • GRAM ALTIN

    3679,50% -0,62
  • Ç. ALTIN

    5959,84% 0,14

Ve beklenen karar alındı!

VALİLİK GENEL EMRİ / 2024/2

ERZURUM 10.08.2024 08:49:00 0
Ve beklenen karar alındı!

Ve beklenen karar alındı!

Erzurum Yerel ve Ulusal Yayının güzide araçlarından tum1haber/medya tarafından 25 Temmuz 2024 tarihinde yayına alınan ve “Burası Aziziye tabyaları buyurun tarih eğitimine” adlı başlık ile “ilk” olarak kamuoyuna duyurusu yapılan özel haberimiz sonrasında diğer basın organlarımızca da kayıtsız kalınmayarak vurgusu yapılan, başta Aziziye Tabyaları olmak üzere şehrimiz sınırlarında bulunan tüm kültürel varlıklarımız Valilik Makamımızın ve Erzurum Valimiz Mustafa Çiftçi’nin kapsamlı çalışmaları doğrultusunda koruma altına alınmıştır.

Gelecek nesillere tarih ve kültür mirası olarak kalacak olan bu tür yerlere gösterilen bu yaklaşım hassasiyeti bizleri ziyadesiyle memnun etmiş olup, bu tür farkındalık ve pozitif ayrımcılık içeren yayınlarla halkımızın bilinçlendirilmesi çalışmalarımıza devam edeceğimizin bilinmesini kamuoyuna arz ederiz.      

 

Kültürel ve Doğal Miras Değerlerinin Korunması

VALİLİK GENEL EMRİ

2024/2

İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar binlerce yıllık uygarlık tarihi içinde insanın doğrudan doğruya veya doğa ile birlikte yarattığı ve bugün "tarihi, kültürel ve doğal miras" olarak adlandırdığımız değerlerin korunması, çağımızda insanlığın ortak sorunu olan ve üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.

"Kültür varlıkları"; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır.

Amaç

Bu genel emrin amacı; ilimizde yer alan kültürel ve tarihi miras değerlerimizin korunması, bu alanlarda suç unsurlarının önlenmesi, gelecek nesillere kültürel değerlerimizin aktarılmasında kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliği ile huzur ve güven ortamının oluşturulması ve kamu esenliğinin sağlanmasını amaçlar.

Kapsam

İlimizin doğusunda bulunan Deveboynu Geçidi, kuzeyinde bulunan Gürcü boğazı, güneyinde bulunan Palandöken geçidi; Ağzıaçık, Büyük Palandöken, Büyük

Höyük, Çobandede, Dolangez, Gez, Aziziye -I, Aziziye-II, Aziziye III, İlave, Karagöbek, Küçük Palandöken, Küçük Höyük, Mecidiye, Sivişli, Şahappaşa, Toparlak, Uzunahmet, Büyük Kiremitlik, Küçük Kiremitlik, Ahali, Sütnişan, Orta Höyük tabyalarımızın korunması, koruma altına alınan alanlar ve yetkili makamlarca koruma altına alınacak alanlar ile bu alanlara ulaşım yollarını kapsar.

Dayanak

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 5442 İl İdaresi Kanunu, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu, 5236 Kabahatler Kanunu, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 5996 Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Milli Parklar Yönetmeliği'ne dayanılarak bu genel emir yayımlanmıştır.

Anayasanın 63'üncü maddesinde; "Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.”

 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9'uncu maddesinde; "...

C) Vali, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın neşir ve ilanını ve uygulanmasını sağlamak ve talimat ve emirleri yürütmekle ödevlidir. Bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri almaya yetkilidir.

Ç) Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için valiler genel emirler çıkarabilir ve bunları ilan ederler.

E) İlin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur.

i) Vali, Devlet, il, belediye, köy ve diğer kamu tüzelkişiliklerine ait genel ve özel mülklerin yangın ve benzeri tehlikelere karşı korunmasını, iyi halde tutulmasını, değerlenmesini ve iyi halde idaresini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını ilgililerden ister ve denetler.

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 9'uncu maddesinde; "Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşaî ve fizikî müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez. Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, yakma, kazı veya benzeri işler inşaî ve fizikî müdahale sayılır."

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 10'uncu maddesinde; "Her kimin mülkiyetinde veya idaresinde olursa olsun, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve bunların her türlü denetimini yapmak veya kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve valiliklere yaptırmak, Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir." hükmü yer almaktadır.

Ortak Hükümler

1-İşbu Genel Emir kapsamına giren yerlerde, tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değeri bozulamaz, yaban hayatı tahrip edilemez, bu sahaların tarihi, kültürel ve ekolojik özelliklerinin kaybolmasına, değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su, hava kirlenmesi vb. çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz.

2-Korunan alanlarda bulunan her türlü donatı elemanına zarar verilmesi yasaktır.

3-Söz konusu sahalarda yer ateşi yakmak yasaktır.

4-Korunan alanlarda çevreyi rahatsız edecek şekilde ses yayını yapmak, gürültü çıkarmak, kavga etmek gibi çevreye rahatsızlık verici davranışlarda bulunmak yasaktır.

5-Bu sahalarda doğal görselliğin, kamu sağlığının, çevre temizliğinin ve trafik güvenliğinin korunabilmesi ve sürdürülebilmesi amacıyla ilgisine göre Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından belirlenen yerler dışında ve söz konusu sahalara ulaşım yolları üzerinde yetkili kurumlardan izin ve ruhsat almaksızın her türlü sabit ya da seyyar ürün satışı yapmak, seyir alanı oluşturmak, alan işgal etmek, barınak oluşturmak yasaktır.

6-Korunan alanlar içinde otlatma yapmak ve hayvan yatırmak yasaktır.

7-Korunan alanlarda ticari amaçlı her türlü film, fotoğraf ve drone çekimleri özel izne tabi olup ilgisine göre Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden izin almadan çekim yapılması yasaktır.

8-Burada belirtilmeyen durumlarda da Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Valilik ve diğer ilgili makamlarla istişare ederek her türlü tedbiri almaya yetkilidir.

Cezai Hükümler

Bu kararlara uymayanlar hakkında; fiilleri ayrıca bir suç oluşturması halinde gereğinin yapılması saklı kalmak kaydıyla, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümlerine göre cezai işlem uygulanır. Bu Genel Emir yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer. 

Kamuoyuna ilanen tebliğ olunur.

 

 

Haber Editörü

Vedat Kan

vedudi25@gmail.com

Somali'de kaçırılan Yemen gemisi serbest bırakıldı

Avrupa ülkelerinden ortak Gazze açıklaması: Ateşkese dönülsün!

9 ilde 343 şüpheli gözaltına alındı

Avrupa Yetim Eli'nden bayram sevinci: yetim çocuklara bayramlık elbise dağıtıldı

DBB, 21 yeni itfaiye aracı aldı

Diyarbakır'da farkındalık için doğa ile buluşma

Adıyaman'da trafik kazası: Bir ölü

Sağlıklı beslenme takıntısı mental hastalık boyutuna varabilir!

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nden iklim dostu adım

Şanlıurfa'da DEAŞ operasyonu: 2 tutuklama

Denizli’de nevruz ateşi yandı

STK'lar: Siyonistleri destekleyen firmaları boykot etmeye devam etmeliyiz

Berberlerden "Bayram tıraşınızı son günlere bırakmayın" uyarısı

HAMAS, şehadetinin yıldönümünde kuruci lider Şeyh Ahmed'in yolunda ilerlediklerini vurguladı

Kuvayımilliye Gençlik Orkestrası genç yeteneklerini arıyor

Şırnak'ta yüzlerce yetime bayramlık elbise alındı

BASKİ’den Ayvalık’ta su kayıplarıyla kapsamlı mücadele

Avrupa Yetim Eli bayram arifesinde yetimleri unutmadı

Uyuşturucu satmaktan 16 yıl cezası bulunan şahıs gözaltına alındı

Balıkesir Büyükşehir’den 3 bin 298 hastaya nakil hizmeti

Yumurta fiyatlarında büyük artış: Bir koli 200 TL'yi aştı

İşgalcilerin Lübnan saldırısında 2 kişi şehit oldu

Başkan Ahmet Akın’dan çölyak hastalarına özel iftar

ASAT’tan 4 mahallede eş zamanlı yağmur suyu temizliği

Umut Kervanı Ankara'da ihtiyaç sahiplerine erzak yardımı yaptı

Dünya Su Günü’nde Antalyalı öğrencilere suyun önemi anlatıldı

Hür Gençlik teravih namazı sonrası tatlı ikramında bulundu

ABD, 532 bin göçmenin yasal statüsünü iptal etmeye hazırlanıyor

Diyarbakırlı genç yarışmadan kazandığı ödülü Gazze'ye bağışladı

Antalyalı Down sendromlu çocuklar eğlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Asıl maç: işte şimdi başlıyor…

BÜYÜKŞEHİR ASFALT SEZONUNU ERKENDEN AÇTI

Ahmet Dal: hiçbir sıkıntının etrafından dolaşamadık, bütün sıkıntıların hep içinden geçtik…

Tortum İlçe Kaymakamı ve Kazandere Sakinleri İftarda Buluştular

Tazegül: “Altın”a ulaşmayı zorlaştırmak istiyorlar…

Arz Tv Erzurum ekranlarında gündem: Siyaset…

Ramazanın bereketi, paylaşmanın sıcaklığı ile buluştu…

Dün “Çanakkale Geçilmez” diyen ecdadımın; bugün tankın altına yatan torunu var!

Kutlu Olsun; tüm dünyaya haykırılarak duyurulan bu mesaja…

UÇAR, AYAKKABI BOYACILARI VE TAMİRCİLERİ İLE İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

İlkokul öğrencileri arasında yürütülen "Dijital dünyada ekran kullanımı araştırması" sonuçları açıklandı

Dünya Su Günü’nde öğrencilere suyun önemi anlatıldı

Okullarda ikinci ara tatil 28 Mart'ta başlıyor

Bursalı miniklere bilinçli su kullanımı aşılanıyor

Bolu'da lise öğrencileri atık yağlardan sabun üretiyor

Yönetici ve öğretmenlerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin düzenleme, Resmî Gazete'de yayımlandı

Huzurevi sakinleri sağlıklı yaş almanın yollarını öğrendi

Bursa Teknik Üniversitesi'nden ilköğretime ‘Yeşil Vatan’ bilinci

Bakan Tekin: Meslek ortaokullarını hayata geçirmeyi düşünüyoruz

Edirne Keşan'da farkındalık paneli gerçekleştirildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35

YAZARLAR