Tarih: 26.04.2024 08:45

Üst düzey Çinli diplomat ABD-Çin ilişkilerinde olumsuz eğilimler hâlâ artıyor

Facebook Twitter Linked-in

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Pekin'de yaptığı görüşmede, ABD'nin Çin'in meşru kalkınma haklarına meydan okumaya devam etmesi nedeniyle Washington ile Pekin arasındaki ilişkilere zarar veren olumsuz eğilimlerin hâlâ yükselişte olduğunu söyledi.

"İki devletin liderlerinin liderliğinde Çin-Amerikan ilişkileri istikrara kavuştu. Çeşitli alanlarda diyalog, işbirliği ve olumlu yönler ivme kazanıyor. <…> Ancak diğer yandan Çin-Amerikan ilişkilerinde olumsuz faktörler de var. Büyümeye ve biriktirmeye devam ediyoruz" dedi.

Çin Merkezi Televizyonu'nun aktardığına göre kendisi, "Çin'in meşru kalkınma haklarına temelsiz bir şekilde meydan okunurken, Çin'in temel çıkarlarına sürekli meydan okunuyor." dedi.

Diplomat, ABD'nin Çin'in egemenliği ve güvenliği konusunda kırmızı çizgileri aşmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Çin Dışişleri Bakanı, "ABD, Çin'in iç işlerine karışmamalı, Çin'in gelişimini bastırmamalı ve Çin'in egemenlik, güvenlik ve kalkınma çıkarları alanlarında kırmızı çizgileri aşmamalıdır" dedi.

Wang Yi, Çin ile ABD arasındaki işbirliğinin karşılıklı olarak faydalı olacağını, çatışmanın ise karşılıklı olarak zararlı olacağını söyledi.

"Küresel toplum, Çin ve ABD'nin küresel sorunların çözümüne yönelik uluslararası işbirliğine öncülük edip etmeyeceğini (ki bu bir kazan-kazan durumu olacak) ya da ilişkilerinin çatışmaya ve hatta çatışmaya sürüklenip sürüklenmeyeceğini (ki bu da bir kayıp olacak) görmeyi bekliyor." -kaybet durumu" diye vurguladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —