9203,37%1,11
39,70% 0,11
45,63% -0,19
4294,08% -0,06
6935,52% 0,00
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin son 23 yılda köprü altyapısında tarihi bir dönüşüm yaşadığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, 488 kilometre uzunluğunda 4 bin 75 yeni köprü inşa ettiklerini belirterek, toplam köprü sayısının 10 bin 42’ye, toplam uzunluğun ise 799 kilometreye ulaştığını duyurdu.
Uraloğlu, “Eğer bu köprüler uç uca eklenseydi, Antalya’dan başlayarak neredeyse İpsala Sınır Kapısı’na, yani Yunanistan’a kadar kesintisiz bir ulaşım hattı oluşturulabilirdi” dedi.
Köprü projeleriyle sadece şehirleri değil, vadileri, nehirleri ve zorlu coğrafyaları da birbirine bağladıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, Türk mühendisliğinin uluslararası alanda büyük başarılar elde ettiğini vurguladı.
• 1915 Çanakkale Köprüsü, 2.023 metrelik ana açıklığıyla dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olarak tarihe geçti.
• Yavuz Sultan Selim Köprüsü, raylı sistem taşıyan en uzun asma köprü unvanına sahip.
Elazığ’daki Kömürhan Köprüsü, ters Y tipi kule tasarımı ve 660 metrelik uzunluğuyla dünyada literatüre giren sayılı yapılardan biri oldu.
Eğiste Hadimi Viyadüğü, Türkiye’nin en yüksek ayaklı ve en uzun dengeli konsol köprüsü olarak kayıtlara geçti.
Uraloğlu ayrıca, kültürel mirasla mühendisliğin birleştiği özel projelere de dikkat çekti. Neonteikhos Antik Kenti üzerindeki çelik arkeolojik köprü, dünyada ilk ve tek olarak tasarlandı ve 2021’de “Yılın En İyi Özel Uygulama Projesi” ödülüne layık görüldü.
• Osmangazi Köprüsü, Japonya İnşaat Mühendisleri Derneği’nden “Üstün Mühendislik Başarı Ödülü” aldı.
• 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Otoyolu, bugüne dek 24 farklı uluslararası ödülün sahibi oldu.
• Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise 6’sı uluslararası olmak üzere toplamda 10 ödülle mühendislik dünyasında örnek gösterildi.
Bakan Uraloğlu, “Bu projeler yalnızca yolları kısaltmıyor, aynı zamanda Türk mühendisliğinin gücünü, vizyonunu ve dünya çapında geldiği noktayı da sergiliyor. Uluslararası prestijli ödüllerle tescillenen bu eserler, Türkiye’nin mühendislik kabiliyetini global sahneye taşıyor.” ifadelerini kullandı.