9311,88%-2,19
38,85% -0,32
44,87% -0,99
4344,50% 1,44
6989,75% 1,74
Rusya, Ukrayna'daki ihtilafın barışçıl çözümünü engellemeye çalışan Avrupa ülkelerinin oluşturduğu tehdit konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin toplantıya çağrılmasını talep etti. Bu açıklamayı Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Birinci Yardımcısı Dmitriy Polyansky yaptı. Polyansky, Kiev rejiminin Avrupa sponsorlarının Ukrayna'daki insani durumla ilgili 29 Mayıs'ta bir toplantı talep ettiğini söyledi:
"Aynı şekilde karşılık vermeye karar verdik. Yunanistan başkanlığının bunu 30 Mayıs'ta belirlemesi bekleniyor." Kyiv Post gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Joe Biden'ın Ukrayna'daki askeri operasyonlara uyguladığı tüm kısıtlamaları kaldırmayı düşünüyor. Rapora göre, karar Rus topraklarına uzun menzilli saldırılarla ilgili: "Karar, Trump'ın mevcut statükonun barış görüşmelerine elverişli olmadığına inanmasından kaynaklanıyor. Ukrayna'yı destekleme ve Rusya'yı cezalandırma meselesi bu hafta Washington'da Almanya ile görüşülecek." Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in dün İngiltere, Fransa, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya yönelik silah ambargosunu kaldırdığını duyurduğunu hatırlatalım. Bu arada Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da hafta sonu Ukrayna'yı ziyaret edecek. Fidan'ın, İstanbul'daki görüşmelerin ardından Ukraynalı yetkililerle görüşmek ve durumu takip etmek üzere bu hafta sonuna doğru Kiev'e gitmesi bekleniyor. Hakan Fidan, Kiev'den önce Rusya'yı ziyaret etti. Rusya-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turunun da İstanbul'da yapılabileceği belirtiliyor. Rusya-Ukrayna müzakereleri için şu anda en uygun yerin İstanbul olduğu kaydedildi. Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin daha önce İstanbul'da bir araya geldiğini hatırlatalım. Toplantının en önemli çıktısı esir ve rehinelerin takası oldu.
Siyasi yorumcu Ahmed Şahidov, “Tüm1haber'e” yaptığı açıklamada , İstanbul'daki ikinci tur görüşmelerden ciddi sonuçlar beklemenin doğru olmadığını söyledi. Uzman, Rus ordusunun son günlerde Kiev ve diğer büyük şehirlere hava saldırıları düzenlediğini vurguladı:
"Bu, Rus-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana 3 yıl içinde gerçekleşen ikinci büyük saldırı operasyonu. Bu saldırılar şimdiden yoğunlaşmaya başladı. Buna karşılık Ukrayna, Belgorod bölgesinde askeri operasyonlar yürütüyor. Moskova çevresinde İHA saldırıları gözlemleniyor. Tarafların askeri operasyonları aktif olarak genişlettiği anlaşılıyor. İstanbul'daki önceki toplantının sonucu, bin tutuklu ve rehinenin takas edilmesiydi. Hiçbir siyasi ilerleme sağlanamadı ve ateşkesle ilgili anlaşmazlıklar devam etti. Rusya ayrıca bir dizi maksimalist koşul öne sürüyor. Moskova, 30 günlük bir ateşkes imzalamak için Ukrayna'nın Batı'dan silah satın almayı bırakması gerektiğini söyledi. Ancak Ukrayna tarafı bunu Rusya'nın sadece siyasi bir manevrası olarak görüyor. Kiev, Kremlin'in savaşı uzun süre sürdürme planları yaptığını iddia ediyor. Ukrayna da uzun vadeli bir savaşın gerçekliğini şimdiden kabul ediyor. Ukrayna, 2025'e kadar askeri operasyonları sürdürmek için Avrupa ülkelerinden 15 milyar dolar daha talep ediyor."
Analist, savaşta drone saldırıları ve drone operasyonlarının öneminin arttığını vurguladı:
"ABD de İHA operasyonlarının etkinliği hakkında açıklamalar yapıyor. Rusya'nın da İran yapımı "Şehit" İHA'larıyla saldırıyı tercih ettiği anlaşılıyor. Karşılıklı saldırılar koşullarında herhangi bir siyasi anlaşmadan söz edilemez. Türk tarafı İstanbul'daki ilk toplantıda bazı şartlar öne sürdü. Türkiye önce 30 günlük bir ateşkes sağlanması gerektiğini, ardından insani ve siyasi konuların aşamalı olarak çözülmesi gerektiğini söyledi. Ancak taraflar bu şartları kabul etmeye niyetli değil. Rusya, şu anda kontrol ettiği topraklardan çekilme niyetinde olmadığını kategorik olarak belirtiyor. Hatta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve diğer politikacılar bile Rusya'nın tüm Ukrayna'yı kontrol altına alma planları olduğunu söylüyor. Ukrayna elbette toprak bütünlüğü ve sınırlarının dokunulmazlığı şartını öne sürüyor. Bu artık hiçbir koşulda mümkün değil. Savaş geri döndürülemez bir senaryoya göre ilerliyor."
A. Şahidov'a göre ABD'nin tutumu Avrupa ülkeleri açısından da endişe verici:
"Donald Trump ve Vladimir Putin'in en son 2 saatten uzun süren telefon görüşmesinde ateşkes konusunda bir anlaşmaya varılmamıştı. Sadece yaptırımların kaldırılması ve ticaret cirosu gibi konuları görüştüler. Görüşmelerin bu yönde ilerlemesi Avrupa Birliği için ciddi endişe verici. Avrupa liderleri, kıtanın güvenliğini sağlamak ve 2030'a kadar Ukrayna'yı desteklemeye devam etmek için topluca planlar yapıyorlar. Çünkü Avrupa liderleri, ABD'nin Avrupa için ana garantör ülke olarak kabul edilemeyeceğini anlıyor."