Haberi Sesli Oku

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı Gerçekleştirildi

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı Gerçekleştirildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-AB ekonomik ilişkilerine stratejik bir derinlik kazandıran Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı’nın ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-AB ekonomik ilişkilerine stratejik bir derinlik kazandıran Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı’nın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, vize süreçlerinin hızlandırılması ve akışın kolaylaştırılması için yakın zamanda ciddi bir çalışmanın hayata geçirileceğini belirtti. Toplantı, Ticaret Bakanlığı’nda Bolat ile AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic’in katılımıyla yapıldı.

Bolat, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ve AB arasındaki ticaret engellerinin kaldırılması, elektronik A.TR belgelerinin AB tarafından kabulü, Türkiye’nin TAREKS ve gözetim düzenlemeleri konusunda işbirliğinin artırılması ve yeşil ile dijital dönüşüm alanlarındaki ortak çalışmaların derinleştirilmesi gibi önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. Ortak değer zincirlerinin güçlendirilmesinin, gelecekteki işbirliğine yön vereceğini söyledi.

Gümrük Birliği’nin Türkiye sanayi altyapısı ve ürünlerin küresel rekabet gücüne önemli katkı sağladığını vurgulayan Bolat, mevcut Gümrük Birliği yapısının 2025 ticaret dinamiklerine uyum sağlaması gerektiğini belirtti. Bolat, “30 yıl önceki kurallarla bugünün ticaretini yönetemeyiz” diyerek güncellemenin önemine dikkat çekti.

Vize Serbestisi ve Kolaylaştırıcı Önlemler

Bolat, Gümrük Birliği entegrasyonunda mal, taşımacı, iş insanı ve şoförlerin AB sınırlarında karşılaştığı vize engellerinin kaldırılmasının zorunlu olduğunu ifade etti. İş insanları, nakliyeciler, teknik uzmanlar, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve STK yöneticileri için kolaylaştırılmış başvuru, uzun süreli ve çok girişli vize uygulamalarının başlaması gerektiğini söyledi. Ayrıca, transit geçiş kotalarının kaldırılması taleplerinin de ortak ekonomik fayda sağlayacağını dile getirdi.

AB tarafının vize süreçlerinin hızlandırılması için yeni bir eşik sistemi geliştireceğini belirttiğini aktaran Bolat, esas beklentilerinin Türkiye vatandaşları için vize serbestisinin en kısa sürede tüm üye ülkelerde uygulanmaya başlaması olduğunu vurguladı.

Türkiye-AB Ekonomik İşbirliği Daha Stratejik

Bakan Bolat, Türkiye’nin sahip olduğu altyapı, teknoloji ve üretim kabiliyeti ile Avrupa’nın sanayi, savunma ve inovasyon hedeflerine ulaşmasında önemli bir ortak olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB’nin önemli bir üretim ve tedarik üssü olduğunu, AB’nin Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı konumunda bulunduğunu kaydetti. Ayrıca, Türkiye’ye gelen yatırımların yüzde 70’inin Avrupalı ülkelerden olduğunu ve bunun ülkeye yılda 70 milyar dolarlık ihracat katkısı sağladığını belirtti.

AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic ise Türkiye ile ticari ilişkilerin güçlenmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Bu yıl Türkiye-AB arasındaki ikili ticaret hacminin 210 milyar avroya ulaşmasının beklendiğini dile getiren Sefcovic, Gümrük Birliği’nin taraflar için sağlam bir zemin oluşturduğunu ve ticaretteki engellerin azaltılması yönünde somut ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

Toplantıda öncelikli altı ticaret engelinden üçünün kaldırılması için önemli adımlar atıldığı, kısa süre içinde diğer engellerin de aşılmasının hedeflendiği ifade edildi.



Haber Editörü

admin

admin@tum1haber.com
Yorum Yazın

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

Erzurum'da nitelikli üretim ve istihdamın artırılmasına teşvik amaçlı bir bakış…

PERDEDE OYUN KÖYDE ŞENLİK VAR…

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Tam yerinde bir karar: görelim bakalım kimde ne kadarız…

KUMLUCA’DA GÖNÜLLER HAFIZLAR İÇİN BİRLEŞİYOR… HAYIR KERMESİNE DAVETLİSİNİZ!

YÖK Başkanı Özvar: ABD ve Avrupa’da baskı gören akademisyenlere kapımız sonuna kadar açık

Mudanya'da su ürünleri denetimlerine eğitim desteği

Mersin’de öğrenci taleplerine yönelik takip toplantısı

Şırnak’ta gönüllü öğretmenler öğrencileri sınava hazırlıyorlar

Adana'da okulun atıl bahçesinde 'açık hava' ders

KARAD'dan amatör telsizcilik eğitimi

Sakarya'da minikler seramikle, gençler tezhiple tanıştı

Siirt’te okuma kültürünü güçlendiren proje il genelinde yayılıyor

Mersin Büyükşehir İtfaiyesi, Eğitimlerle Kapasitesini Güçlendiriyor

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

KUMLUCA’DA GÖNÜLLER HAFIZLAR İÇİN BİRLEŞİYOR… HAYIR KERMESİNE DAVETLİSİNİZ!

Antalya’da 24 papağan ele geçirildi

‎Kocaeli Üniversitesi'nde Gençleşen Türkülerle yurttan ezgiler rüzgarı

Ordu’da 164 yatırımcıya kırsal kalkınma desteği

Direniş liderlerinin sürgündeki zaferi Mercu'z Zuhur 33'üncü yılında

Tayland-Kamboçya çatışmalarında 19 Tayland askeri öldü

ORKÖY kredi destekleri meyvesini vermeye başladı

Bağımlılıkla Mücadelede Batman modeli masaya yatırıldı

MKE tüfeğin kalifikasyon süreçleri başarıyla tamamlandı

TruMerit ve NAPNAP, pediatrik hemşirelik bakımı için küresel bir mikro-yeterlilik geliştirmek üzere güçlerini birleştiriyor

SERALARI YUTAN ÜLEŞİK DERESİ’NE NEŞTER

Kaymakam Kahraman’dan başarılı öğrencilere ödül

Isparta32 Spor Mersin’de gol oldu yağdı: 5-3

IHO EBRAR, Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine umut oldu

Karabük’te çöplerle dolu evden 10 kamyon atık çıkarıldı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

ÇİFTÇİLER SESİNİ YOLA TAŞIYOR… KUMLUCA’DA ÜRETİCİDEN KONVOYLU TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan "Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü” mesajı

Hz. Mevlâna’nın 752'nci Vuslat Yıl Dönümünde Gülbang Duası okundu

Kırıkkale’de 3 servis aracı çarpıştı: 10 yaralı

'Kocaeli Gönüllüleri' geleceğe nefes oldu

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Yerli üretimi destekleyen ve adil bir ekonomik yapıyı önceleyen her çalışmanın yanındayız

Lavrov: İran'la askeri-teknik işbirliği geliştiriyoruz

Yükleniyor