9544,75%-1,46
39,33% 0,40
45,74% 1,58
4273,63% 1,19
6844,45% 1,28
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa teklifi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden üniversitelere kadar birçok alanda önemli düzenlemeler getiriyor.
TSK Personel Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kuvvet komutanlıklarındaki rütbe karşılama oranlarında eksiklik veya fazlalık oluşması durumunda, rütbe bekleme süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilecek. Ancak Cumhurbaşkanı'na teğmen ile albay arasındaki askerleri doğrudan ordudan ayırma yetkisi veren madde tekliften çıkarıldı.
Yeni düzenlemeyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 21 üyeden oluşacak. Bu üyeler; 7'si Cumhurbaşkanı tarafından profesörler arasından, 7'si üst düzey devlet görevlileri veya emekliler arasından, 7'si ise Üniversitelerarası Kurulca seçilecek. Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör atamaları Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. Vakıf üniversiteleri için mütevelli heyetinin teklifi şart olacak.
Spor bahisleriyle ilgili kanunda yapılan değişiklikle, bayiliklerin denetimi ve lisanslandırılması gibi birçok görev özel hukuk tüzel kişilerine devredilebilecek veya hizmet satın alınabilecek.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen insani amaçlı mayın temizliği kapsamında yurtdışından getirilecek araç, teçhizat ve eğitimli hayvanlar gümrük vergilerinden muaf olacak.
Yükseköğretim kurumlarında sözleşmeli çalıştırılacak yabancı uyruklu öğretim elemanları toplam kadronun yüzde 2'sini geçemeyecek. Sözleşmelerin süresi, vizesi ve sona erdirilmesi YÖK tarafından belirlenecek.
Yeni düzenlemeye göre, belediye kurulması işlemleri valilik görüşü ve bakanlık onayı ile yapılacak. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler köye dönüştürülebilecek. Nüfusu 5 binin üzerindeki yerleşim yerlerinde yeni belediye kurulabilecek.
Konseyin çalışma esasları ve üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Bu düzenlemeyle uygulamada birlik sağlanması hedefleniyor.
Yurt dışı faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulacak koordinasyon ofislerinin çalışma esasları ve personel yapısı Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek.
Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlar hakkındaki Yüce Divan yargılamaları 3 ayda tamamlanacak. Gerekirse ek 3 ay süre verilecek. Ayrıca, eski bakanlar, askeri yargı mensupları ve Jandarma Genel Komutanı için geçerli olacak yargılamalar da yeniden düzenlendi.
Kaldırılan Biyogüvenlik Kurulu ve Devlet Desteklerini İzleme Kuruluna yapılan yasal atıflar, bundan böyle Cumhurbaşkanınca belirlenecek yeni kurul veya merciye yapılmış sayılacak.