9203,37%1,11
39,73% 0,18
45,56% -0,28
4301,00% 0,12
6935,52% 0,00
Özbekistan, diplomatik ve insani çabalarıyla küresel sahnede görünürlüğünü artırmaya devam ederken, Taşkent bu hafta Orta Asya'da çocuk sağlığının iyileştirilmesine odaklanan "Çocuklar Adına Diyalog: Orta Asya ve UNICEF" başlıklı üst düzey bir bölgesel foruma ev sahipliği yaptı.
Her yıl 1 Haziran'da kutlanan Dünya Çocuk Günü dolayısıyla 27 Mayıs'ta düzenlenen forumda, UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler'den üst düzey temsilciler ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın sağlık bakanları bir araya geldi.
Forum, çocuk odaklı girişimleriyle bilinen hayırsever bir kuruluş olan Zamin Vakfı'nın himayesinde düzenlendi. Özbekçe'de "Zamin", bir platformu ve büyüme fırsatını simgeleyen "vakıf" anlamına geliyor. Etkinlik, bölgedeki anne ve çocuk sağlığı bakımı konusunda uluslararası iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyordu.
Zamin Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ziroat Mirziyoyeva açılış konuşmasında girişimin insani etkisinden bahsetti.
Özbekistan'da sosyal kalkınmanın önde gelen savunucularından Mirziyoyeva, "Her çocuğun sağlığını ve refahını sağlamak için sistematik çalışmaya devam etmekte kararlı bir şekilde kararlıyız. Pediatrik serviste kanserle mücadele programları da dahil olmak üzere multidisipliner bir yaklaşımın getirilmesine özel önem veriyoruz" dedi.
“En büyük başarımız mutlu çocukların neşeli kahkahaları, anne babaların gönül rahatlığı ve tam güvenidir” dedi.
Forum, birincil sağlık bakım sistemlerini güçlendirmek, pediatrik kanser tedavisini iyileştirmek ve erken teşhis, tıbbi bakım ve psikososyal desteğe erişimi genişletmek gibi çeşitli öncelikleri özetledi. Ulusal sağlık stratejileri içinde multidisipliner yaklaşımları benimsemeye doğru daha geniş bir değişimi işaret etti.
Etkinlikte ayrıca, yaklaşık 100 milyon insana ev sahipliği yapan Orta Asya'nın ortak sağlık zorlukları ve hedefleri vurgulandı. Katılımcı ülkeler, uluslararası sağlık standartlarına olan bağlılıklarını yeniden teyit ettiler ve evrensel kapsama ulaşmada birincil sağlık bakımının rolünü vurguladılar.
UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, "Orta Asya'da sağlık sistemleri çifte bir yük ile karşı karşıya: bulaşıcı olmayan hastalıklar ve anne ve çocuk ölüm oranlarında tamamlanmamış görevler. Şüphesiz, birincil sağlık hizmetlerini güçlendirmek bu sorunları ele almak için en uygun maliyetli ve doğru stratejidir" dedi.
Pediatrik onkoloji bir diğer önemli odak noktasıydı. Delegeler bölgesel bir platformun oluşturulmasını görüştüler - Çocukluk Çağı Kanserine Karşı Mücadele için Akademik Uluslararası Merkez. Girişimin amacı, küresel en iyi uygulamaları klinik ve araştırma çalışmalarına getirmek, politika ve eğitime rehberlik etmek ve dijital izlemeyi desteklemektir. Katılımcılar ayrıca bakımın hastanelerin ötesine geçerek ebeveyn eğitimi, aile danışmanlığı, öz yardım grupları ve evde ve toplumda destekleyici ortamları içermesi gerektiğini vurguladılar.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Hans Kluge, Orta Asya ülkelerinin çocuk sağlığına öncelik vermesini övdü.
"Çocukların sağlığı, uluslarımızın sağlığıdır. İnsan sermayesine, toplumsal istikrara ve hepimizin inşa etmek istediği geleceğe yapabileceğimiz en güçlü yatırımdır," dedi. "DSÖ bu yolda sizinle yürümeye her zaman hazırdır."
Forum, UNICEF ve DSÖ tarafından desteklenen ve bölge genelindeki çocuk ve ergenlerin sağlık sonuçlarını iyileştirmek için hükümetler, akademik kurumlar, sivil toplum ve uluslararası ortaklar arasında daha güçlü bir işbirliği çağrısı yapan ortak bir bildirinin kabul edilmesiyle sona erdi.