10358,46%0,26
40,15% 0,22
47,03% 0,08
4336,36% 1,24
6897,23% 0,94
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Erzurum'da düzenlediği basın toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Destici'nin siyasi kurultaylara ilişkin “mutlak butlan” çıkışı dikkat çekti. “Siyasi partilerin kurultaylarıyla ilgili kararı seçim kurulu verir, Yüksek Seçim Kurulu onaylar. Başka bir mahkemenin bu kararı bozması mümkün değildir. Bu, anayasal bir kuraldır” diyerek hukuk vurgusu yaptı.
Destici, siyasi partilerin iç işleyişinde kurultayların seçimlerle aynı hukuk zeminine oturduğunu belirtti. İlçe seçim kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu’nun kurultay sonuçları üzerindeki nihai rolünü hatırlattı. “Farklı bir mahkeme kararı beklemiyorum, çünkü bu mevcut yasal düzenlemeye uygun düşmez” dedi.
Destici, kurultay süreçlerinde etik dışı bazı yöntemlerin kullanıldığı iddialarına da değindi: “Telefon dağıtımı, işe alım, para vaadi gibi gayriahlaki yöntemlerin konuşulduğu bir ortam var. Bu tür iddialarla ilgili elbette mahkeme karar verebilir; fakat kurultayın sonucunu değiştirecek nitelikte olacağını sanmıyorum.”
Destici, BBP’nin hükümetin değil Cumhur İttifakı’nın ortağı olduğunu yineledi. 23 yıllık iktidarın olumlu ve olumsuz tüm yönlerinin iktidar partisine ait olduğunu belirtti. “Doğrular terazide ağır basmasa, millet iktidarı sürdürmezdi” dedi.
Son dönemde tartışma konusu olan yüksek fiyatlara ilişkin de görüş belirten Destici, “Kiraz 500 liraysa, üreticiden kaç liraya alındığını sormalıyız. Bu insafsızlık ve fırsatçılıkla mücadele edilmelidir” diyerek hükümete denetim çağrısı yaptı.
TÜİK verilerinin genel olarak sağlıklı olduğunu ifade eden Destici, “Ancak memur ve emekli maaşlarına etki ettiği için bu hesaplamalarda en küçük sapma bile kul hakkına girer. Bu konuda hassas olunmalı” dedi.
Erken seçime dair yorumlarda bulunan Destici, “2025 veya 2026'da erken seçim ihtimali sıfır. Ancak bir anayasa değişikliği olursa, tablo değişebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Destici’nin açıklamaları, kurultay tartışmalarına hukuk zemininden bakan ve ittifak ilişkilerini sınırlarıyla tanımlayan bir perspektif sundu. Öte yandan, etik dışı yöntemler iddiası yeni bir tartışma başlığı yaratabilir.