9203,37%1,11
39,73% 0,18
45,56% -0,28
4301,00% 0,12
6935,52% 0,00
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 28’inci Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için geri sayım başladı. Mevcut Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin dolmasıyla, yeni başkanın belirlenmesi için süreç bu hafta start alıyor. Adaylık başvuruları yarın itibarıyla başlarken, seçim 3 Haziran 2025’te yapılacak.
TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları 28 Mayıs 2025 Çarşamba günü başlayacak ve 5 gün sürecek. Başvuruların tamamlanmasının ardından, milletvekilleri 3 Haziran’da Genel Kurul’da gizli oylamayla yeni Meclis Başkanı’nı seçecek. Seçim takvimi, Kurban Bayramı tatili nedeniyle sıkı bir şekilde planlandı.
Meclis Başkanı seçimi, dört turlu bir oylama süreciyle gerçekleşecek. İlk iki turda, adayların Meclis üye tam sayısının üçte ikisi olan 400 oy alması gerekiyor. Eğer bu çoğunluk sağlanamazsa, üçüncü turda 301 oy (salt çoğunluk) aranacak. Üçüncü turda da sonuç çıkmaması durumunda, en çok oy alan iki aday dördüncü turda yarışacak ve en yüksek oyu alan isim Meclis Başkanı seçilecek.
Seçimle birlikte TBMM Başkanlık Divanı üyeleri de yeniden belirlenecek. Partiler, Meclis başkan vekilliği ve diğer Divan üyelikleri için adaylarını tespit ederek TBMM Başkanlığı’na bildirecek. Ayrıca, AK Parti Meclis Grubu, 28’inci Yasama Dönemi’nin ikinci devresi için Grup Başkanı ve grup başkan vekillerini seçmek üzere 28 Mayıs Çarşamba günü kapalı grup toplantısı düzenleyecek.
Seçim sürecinin, Kurban Bayramı tatiline denk gelmesi nedeniyle 3 Haziran’a kadar tamamlanması planlanıyor. TBMM, yeni başkanını belirlemek için yoğun bir çalışma temposuna girerken, oylama süreci ve sonuçları merakla bekleniyor.
AK Parti kulislerinde, Meclis Başkanlığı için Numan Kurtulmuş’un yeniden aday gösterileceği ve bir dönem daha bu görevi yapacağı konuşuluyor.
TBMM Başkanlığı görevini bugüne kadar 30 milletvekili yürüttü. Eğer 28. Dönem ikinci devre için Numan Kurtulmuş’un yerine başka bir isim seçilirse, bu kişi 31. TBMM Başkanı olacak. Cumhuriyetin kurucusu ve ilk TBMM Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten bu yana, en uzun süre görev yapan başkan, 1935’ten 1946’ya kadar kesintisiz seçilerek 11 yıl koltukta kalan Mustafa Abdülhalik Renda oldu. En kısa süreli başkanlık ise 2 ay 1 hafta ile İsmet Sezgin’e ait. İstanbul, en fazla TBMM Başkanı çıkaran il olarak öne çıkıyor; Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş, seçim çevresi İstanbul olan isimler olarak bu görevi üstlendi.