Bugün, 23 Haziran 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,73% 0,18
  • EURO

    45,56% -0,28
  • GRAM ALTIN

    4301,00% 0,12
  • Ç. ALTIN

    6935,52% 0,00

Mardin'deki Kiraz Festivali'ne STK'lardan "israf ve duyarsızlık" tepkisi

Mardin'in Yeşilli ilçesinde bu yıl 17'ncisi düzenlenmesi planlanan Uluslararası Kültür, Sanat ve Kiraz Festivali, bölgedeki Sivil Toplum Kuruluşlarının eleştirilerine neden oldu. Gazze'deki insani kriz, ülke genelindeki tasarruf tedbirleri ve festivalin

GENEL 10.06.2025 19:41:19 0
Mardin

Yeşilli Belediyesi tarafından organize edilen ve sanatçıların da katılacağı belirtilen 17. Yeşilli Uluslararası Kültür, Sanat ve Kiraz Festivaline kentteki insanı yardım kuruluşları tepki gösterdi.

Mardin Umut Kervanı, Mardin Yedi Başak Derneği ve Cansuyu Derneği Mardin Temsilciliği, USMED yetkilileri İLKHA'ya yaptıkları açıklamada festivalin israf olduğunu ve Gazze gündeminde düzenlenmesinin vicdanlara sığmadığını dile getirdi.

“Bu etkinliklerin yapılması hem Gazze hem de tasarruf tedbirleri için akıl kârı değil”

Mardin Umut Kervanı Başkanı Abdulaziz Önen, festivalin hem Gazze'deki durum hem de devletin tasarruf tedbirleri devam ederken düzenlenmesine anlam veremediğini belirterek,"Mardin’in Yeşilli ilçesinde Belediye Başkanı ve Kaymakamla birlikte kiraz Festivali düzenlemek için çalışmalarını yürütüyorlar. Yeşili ilçemizde böyle bir programı gerçekleştirmeyi düşünüyorlar. Fakat hem Gazze’nin bu durumdayken hem tasarruf tedbirleri devlet tarafından, cumhurbaşkanlığı tarafından her tarafta uygulanırken ve belediye bu kadar masrafa ve israfa girerek böyle bir etkinliği yapmasında insan anlam veremiyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı, devletin yetkili organları Gazze konusunda halkımız bu kadar duyarlı iken duyarlı bir şekilde davranırken AK Parti Yeşilli Belediye Başkanı bu tür festival için nereden cesaret alıyor? Toplumun dokularıyla uyuşmayan sanatçıları getirip burada bir program yapılması akıl kârı değil. Mardin STK’ları olarak ve bu konuya çok karşıyız ve bunu asla kabullenmiyoruz. Biz bunu gerektiği yerlerde tepkilerimizi ortaya koyacağız. Gerek Vali gerekse Mardin AK Parti İl Başkanlığına gidip bu konuya tepkili olduğumuzu söyleyeceğiz. Eğer onlar bu konudan bu programdan geri adım atmazlarsa biz de basın açıklamasıyla tepkimizi ortaya koyacağız. Her platformda da bunu söyleyeceğiz. Bu durum gerçekten çok ayıp.” şeklinde konuştu.

“Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmelidir”

Mardin Yedi Başak Derneği Temsilcisi Mecid Taş da festivalin halkın ihtiyaçlarını göz ardı ettiğini vurgulayarak, “Bizler de Yeşilli ilçesinde yapılacak olan festival etkinliğini duyduğumuz zaman gerçekten üzüldük. Mardin’in değerli halkına yerinde duran festivalin dışında hizmet bekleyen işler var. Halkın ihtiyacı olan hizmetler mevcutken bu kadar dünya Gazze’ye odaklanmışken bizim böyle bir şeyle iştigal olmamız hem de halka hizmet amacıyla yola çıkan bir belediyenin böyle bir etkinlik düzenlemesi hem halk hem de STK temsilcisi olarak bizleri derinden üzmüştür. Bundan bir an önce vazgeçilmeli ve artık gerçekten ülkenin kaynakları tasarruflu bir şekilde halka sunulmalıdır. Bu konuda başta Cumhurbaşkanından, iktidardan ve diğer yetkililerin gerekli hassasiyeti göstermelerini beliyoruz. Bu tür etkinliklerden bir an önce vazgeçilmeli ve halkı memnun edecek projeler hayata geçirilmelidir.” ifadelerini aktardı.

Taş, harcanacak paranın halkın parası olduğunu ve amacının hizmet olması gerektiğini ifade ederek etkinliğin iptal edilmesini istedi. Taş, "Bu tür etkinliklere harcanacak paralar gerçekten halktan alınan vergilerle belediyelere aktarılıyor. Dolayısıyla bu harcanan para halkın parası. Halka hizmet amaçlı paralar veriliyor. Belediyenin yegane projesi uygulaması da buna yönelik olması lazım. Halk bunu bekliyor. Halk, kültürümüzle, yaşantımızda birbirimize benzediğimiz, aynı inancı taşıdığımız insanları seçiyor. Bunu seçerken de bizlere hizmet etsinler diye seçiyoruz. Biz bu konudaki hassasiyeti bekliyoruz. Gazze bu kadar zulüm altındayken dünyanın değişik yerlerinde insanlar açlıktan ölürken vicdan sahibi Allah’tan korkan insanlar olarak bu tür etkinliklerin yapılması hiç etik değil. Dolayısıyla bu etkinlikten bir an önce vazgeçilmesi elzemdir.”

“Şu an en büyük gündemimiz Gazze’dir”

Cansuyu Derneği Mardin Temsilcisi İbrahim Halil Yetim ise festivali "modernist İslam anlayışının bir tezahürü" olarak nitelendirerek şöyle konuştu:

“Şu an en büyük gündemimiz Gazze’dir. Çocukların, yaşlıların, kadınların katledildiği artık Müslümanların izzetini kaybettiği bir noktadayız. İnsani yardım taşıyan Madleen gemisine işgal rejimi tarafından saldırı yapılmış iki Türk vatandaşının içinde bulunduğu 12 Akdenizli alıkonulmuş. Bu festivalin maddi boyutunu da ele alırsak insani yardım kuruluşu olmamız hasebiyle biz eğer bu festivale ortalama bir milyon TL harcadıklarını hesap edersek ki daha fazladır, 120 yetimin yıllık sponsorluğunu bir konsere gömüyorlar. Kaldı ki insanlar işsizlikten, geçim derdiyle boğuşuyorlar. Böyle bir dönemde zaten külliyen israf. Sivil Toplum Kuruluşu denildiği zaman siyasi fikri ve ideolojik yanı olsa bile sivil olabilendir. Herhangi bir bürokrasinin baskısı altında kalmadan sivil düşüncesini dile getirebilendir.”

Uluslararası Sosyal Medya Derneği Mardin Temsilcisi Mahmut Yiğit ise bu tür etkinliklere harcanan paranın yersiz olduğuna işaret ederek, ilçede yapılmasını planlanan etkinliğe üzüldüklerini söyledi.

Yiğit, "Her platformda da tepkimizi dile getireceğiz ve yapılmamasını da istiyoruz. İnancımızla da uygun değildir, kültürümüzle de uygun değildir. Hatta Nihat Hatipoğlu hocamızın da çağrılmasını uygun görmüyoruz. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Bize de yakışmıyor hiçbir getirisi de yoktur. Mardin’in de bu saatten sonra tanıtılmasına da ihtiyacı yoktur. Bununla beraber Gazze’de soykırımın sürüyor olması bu etapta bu tür etkinliklerin düzenlenmesi apayrı bir üzüntüdür.” dedi. (İLKHA)

Yorum Ekle

Türkiye'den, Suriye'de kiliseye yapılan saldırıya ilişkin açıklama

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Moskova'ya gitti

Çad'da silahlı saldırı: 17 ölü

İzmir'de orman yangını hızla yayılıyor

Guterres: ABD'nin İran'ın nükleer tesislerini bombalaması tehlikeli bir dönüm noktası

Susa Katliamı’nın 33'üncü yılında şehitler kabirleri başında anıldı

Muğla açıklarında 26 düzensiz göçmen ve 2 kaçakçı yakalandı

İran: ABD'ye yanıt verilecek, nükleer faaliyetler sürecek

Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 11 yaralı

Siyonist işgalciler Batı Şeria'da Filistinlilere ait çok sayıda evi yıktı

Güney Azerbaycan'ın Geleceği: İran'da Bir Çöküş Senaryosu Karşısında Türkiye ve Kuzey Azerbaycan'ın Ortak Sorumluluğu

ABD'den Lübnan'daki personeline ülkeden ayrılması talimatı

Manisa'da orman yangını

Şam'da bir kilisede patlama: 13 ölü, 53 yaralı

İstanbul'da "Susmayanlar: Filistin İçin Şiirler" programı gerçekleşti

Halk otobüsünde tesettürlü kadına hakaret eden kadın gözaltına alındı

İslam İşbirliği Teşkilatı İstanbul Deklarasyonu yayımlandı

Pezeşkiyan'ın katılımıyla ABD ve işgalin saldırıları Tahran'da protesto edildi

YKS soru ve cevap anahtarları yayımlandı

Mahmut Usta, sokak lezzetleriyle ekonomiye tat katıyor - Videolu Haber

Adıyaman İl Genel Meclisi’nden, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Işık’a teşekkür plaketi

YKS maratonunda güvenliği 55 bin 575 polis ve jandarma sağladı

YKS soru kitapçıkları ve cevap anahtarları ÖSYM tarafından erişime açıldı

2025 YKS sınavları tamamlandı... 2,5 milyon öğrenci ter döktü

Bakan Yardımcısı Aydın: Terörsüz Türkiye süreci stratejik zorunluluktur

Düzce'de motosiklet sürücüsü yola savruldu

Türkiye'den ABD’nin İran’a saldırısına sert tepki! Bölgesel çatışma küresel boyuta taşınabilir

Fahrettin Altun: Saldırı kaos ve karmaşaya yol açacak

Sakarya’da dev yurt projesi hayata geçiyor

Sakarya’da traktör fabrikasında yangın!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Umut yolcuları!

Anahtar Parti Erzurum’da Teşkilatlanma Hamlelerine Devam Ediyor

EVYAP Heyeti, İlaç Hammadde Üretim Tesisi İçin Atatürk Üniversitesinde…

Atatürk Üniversitesi, Dünya Sıralamalarında 11 Listeye Birden Giren 7 Üniversiteden Birisi Oldu ve Önemli Bir Başarıya İmza Attı

Atatürk Üniversitesi, Küresel Sürdürülebilirlik Sahnesinde…

Mobilyada Avrupa esintisine az kaldı…

TÜRK-İŞ’TEN HÜKÜMETE TEPKİ: “BU TEKLİFİ NE GÖRÜŞÜRÜZ NE DE KABUL EDERİZ”

PERDER: Bir kez daha Ömer Düzgün dedi…

İş Dünyası Kars’ta Buluştu...

Anahtar Parti Erzurum’da emin adımlarla yola devam ediyor…

İzmir'de Çiğlili kursiyerler sertifikalarını aldı

Ankara'da özel gereksinimli bireylere Ağız Ve Diş Sağlığı eğitimi

AYT sınavı sonrası adaylardan farklı görüşler: Kimi zorlandı, kimi rahat çözdü

Bursa Gemlik'te gençlere moral desteği

AYT heyecanı dışarı taştı: Veliler çocuklarından daha heyecanlı

Manisa Büyükşehir YKS günü öğrencileri yalnız bırakmadı

YKS devam ederken veliler heyecanlı: Her şey evlatlarımız için!

YKS ikinci oturum heyecanı başladı

Bursa Kayapa OSB'den eğitime destek

YKS 2025’te geri sayım: AYT ve YDT bugün yapılıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR