Bugün, 20 Ocak 2026 Salı
  • BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,26% -0,02
  • EURO

    50,27% 0,21
  • GRAM ALTIN

    6487,81% 1,78
  • Ç. ALTIN

    10416,37% 0,00

Klima çarpmasına dikkat! Baş ağrısının sebebi olabilir

Klima çarpmasına dikkat! Baş ağrısının sebebi olabilir

GÜNDEM 6.07.2025 16:04:16 0
Klima çarpmasına dikkat! Baş ağrısının sebebi olabilir

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten uzmanlar, bu durumun klima çarpması olarak adlandırıldığını söylüyor.

İSTANBUL (İGFA) - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

20 dereceden düşük, 24 dereceden yüksek ortamlarda klima çarpması görülebilir!

Klima çarpması, özellikle yaz aylarında görülen ve klima kullanırken bazı noktalara dikkat edilmediğinde kendisini belli eden bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “Sıcak havalarda serinlemek amacıyla kullanılan klimalar vücut ısısını sabit tutmada bazen sorunlar ortaya çıkarabilir. Ortamda sıcaklık düştüğünde vücudumuzun ısısını sabit tutan mekanizmalar ekstra bir çaba sarf etmek durumunda kalır. Bunun neticesinde bazı belirti ve bulgular ortaya çıkabilir.” dedi.

KLİMA, KULLANIM KILAVUZUNA UYGUN KULLANILMALI!

Klima kullanımının bir diğer olumsuz etkisinin ortamın nem oranının değişmesi olduğunu aktaran Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “Buna bağlı olarak hava kuruluğu ortaya çıkar. Klima kullanılan ortamlarda nem oranının yüzde 50 olması gerekir. Klimalı ortamlarda, havadaki nemin azalması ve ortamın kuruması gözlerde ve üst solunum yollarında tahrişe neden olabilir. Ek olarak ortamın nem dengesinin bozulması dehidrasyon (sıvı açığı) yol açabilir, buna bağlı olarak ağızda, gözlerde kuruluk, susuzluk ortaya çıkar.” dedi.

Klima kullanırken kullanma kılavuzuna uygun olarak hareket edilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Karamehmetoğlu, “Ortamın daha önce belirttiğimiz ideal sıcaklık ve nem seviyesine göre ayarlanması gerekir. Klimadan gelen havanın doğrudan vücuda yönlendirilmemesi, klimanın karşısında uzun süre kalınmaması ve serinlemenin dengeli bir şekilde sağlanması önemlidir. Klimanın düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının uygun şekilde yapılması da sağlanmalı. Düzenli olarak temizlenmeyen veya değiştirilmeyen filtreler iç ortam hava kalitesinin bozulmasına ve sağlık sorunlarına yol açabilir.” diye konuştu.

FARKLI BELİRTİLER KLİMA ÇARPMASININ BİR SONUCU OLABİLİR!

Klima çarpması belirtilerinin kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve yüksek ateş gibi belirti ve bulguların sıkça görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “Ek olarak kas ağrıları da görülebilir. Özellikle fibromyalji, miyofasyal ağrı sendromu gibi yumuşak doku romatizmalarıyla sıkça karşılaşılır.” dedi.

Ani ısı değişimi karşısında vücutta meydana gelen değişikliklerin titreme, ellerde ve ayaklarda üşüme gibi şikâyetlere neden olabileceğine dikkat çeken Karamehmetoğlu, “Baş ağrısına klima ortamının neden olduğu düşük nem seviyesi sebep olabilir. Bazı araştırmalar bakımı yapılmayan klimaların da baş ağrısına neden olabileceğini gösteriyor. Klima çarpmasıyla birlikte halsizlik ve yorgunluk hissi ortaya çıkabilir. Vücut aşırı ısı değişimiyle mücadele etmek için fazladan enerji harcamak zorunda kalır, bunun neticesinde halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkabilir. Sıvı ve elektrolit dengesinin bozulması da halsizliğe neden olabilir. Klima çarpması durumunda , burun tıkanıklığı, kas ve eklem ağrıları gibi semptomlar da ortaya çıkabilir.” açıklamasını yaptı.

Klima çarpmasının bir tedavisi yok ama korunmak mümkün!

Klima çarpması belirtilerinin soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri ile benzerlik göstermesinin tanı konmasını zorlaştırabileceğine değinen Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “Klima çarpmasını teşhis edebilecek bir laboratuvar testi yoktur. Dehidrasyon riskine karşı bazı tahliller yapılmasını istenebilir.” dedi.

Klima çarpmasının spesifik bir tedavi yöntemi olmadığını da kaydeden Karamehmetoğlu, belirti ve bulgulara yönelik tedavi uygulanabileceğini söyledi.

Klima çarpmasından korunmak için önerilerde bulunan Karamehmetoğlu, “Klimayı 21-22 derece 2 saat çalıştırıp ardından kapatmak hava kalitesinin bozulmasını ve klima çarpmasını önlemeye yardımcı olabilir. Klimadan gelen havayı doğrudan vücuda yönlendirmekten, klima karşısında oturmaktan veya yatmaktan kaçınılmalı. Düzenli aralıklarla klima filtrelerinin değiştirilmesi ve klima bakımının yapılması ortamın hava kalitesinin bozulmasını önler. Klimanın yanlış kullanımına bağlı ortaya çıkan dehidrasyon riskini azaltmak için bol sıvı tüketilmeli. Klima, önerilen süre boyunca çalıştırıldıktan sonra kapatılmalı, bulunulan ortamın camları açılarak temiz havanın içeri girmesine izin verilmeli.” uyarılarında bulundu.

Yorum Ekle

İller Bankası 12 İlde 88 Arsayı Müzayede ile Satışa Sunuyor

Başkan Rasim Arı, Nevşehirlileri dinledi

Suriye’ye ilişkin dezenformasyon paylaşımlarına soruşturma

İletişim Başkanı Duran: Suriye’deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz

Nevide Çiçek Beşiktaş maçını locadan izledi: Özel Misafir mi?

Kocaeli ve İstanbul’da 8 ton 750 kilogram kalkan balığına el konuldu

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı depremde hasar gören TOKİ’ler için yetkililere seslendi

Katar ile Somali savunma alanında işbirliği anlaşması imzaladı

Antalya açıklarında mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Kılınç: Kaçak yollarla Türkiye'ye sokulan kayısılar Malatya üreticisini bitiriyor

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı Yetiş’ten otobüs durağı çağrısı

Diyarbakır'da buzlanma zincirleme trafik kazasına yol açtı: 3 yaralı

Guatemala'da cezaevlerinde isyan: 7 polis hayatını kaybetti

Çılgın Sayısal'da 2 talihli ekstra 10 milyon TL kazandı

Madagaskar'da M Çiçeği vaka sayısında artış

GA-ASI ve Barzan Holdings arasında iyi niyet anlaşması imzalandı

Bakan Fidan, bazı büyükelçilikler için yeni görevleri tebliğ etti

El Bilal Touré son nefeste yazdı: Beşiktaş uzatmada 3 puanı aldı

Elazığ'da eğitime kar engeli

Samsun’da mevzuata aykırı taşınan 2,6 ton mezgit balığına el konuldu

Antalya'da orman yangını

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev istifa etti

Dışişleri Bakanlığından Pakistan'a taziye mesajı

Mardin’de Hukuk Fakültesi Öğrencisi Pusuya Düşürülerek Öldürüldü

İngiltere Başbakanı Starmer: Tarife savaşı, kimsenin çıkarına olmaz

İzmir açıklarında 24 düzensiz göçmen kurtarıldı

Çerkeş Çiçek Balı coğrafi işaret tescili aldı

BM: Gazze'de 1,1 milyon kişi yeterli barınaktan yoksun

Adıyaman'da su faturası tepki çekti! 120 TL'lik tüketime 400 TL fatura!

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde cumhurbaşkanı seçimi sonuçlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

U-18 LİGİ'NDE GOL YAĞMURU 6.HAFTA NEFES KESTİ...

Vali Çiftçi yangında hayatını kaybeden Serhat Kısa’nın cenaze namazına katıldı

Erzurum’da Gıda denetimlerine aksatılmadan devam ediliyor…

Bugün hava tam bir Erzurum’du…

DADAŞ’IN KEYFİ YERİNDE...

BİZİMKİLERİN KEYFİ YERİNDE.. ERZURUM'DA FIRTINA ESTİ.. DİYARBAKIR TEMSİLCİSİNE GEÇİT YOK....

Erzurum’da Gençler Gitmeyi Planlıyor, Kalanlar Susmayı

Yakutiye'den Anahtar sesi gelmeye başladı...

Anahtar Parti Pasinler İlçe Teşkilatı Birinci Olağan Kongresi Gerçekleştirildi

Anahtar Parti Erzurum Teşkilatından Patlama Yaşanan Bölgeye Ziyaret

MEB'den Kurtuluş Savaşı kahramanlarına özel yapım

Kütahya'da afet ve acil durum eğitimleri sürüyor

Muğla’da Emin Eller Gündüz Bakımevi’nde Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi

Sakarya’da Engelsiz Atölyelerde Karne Coşkusu

Suriye'nin kuzeyindeki Türk üniversitelerinden mezunlarının diplomaları tanındı

Muğla’da miniklere ağız ve diş sağlığı eğitimi

Yeşilyurt'ta öğrencilere ara tatilde ücretsiz LGS ve DYK hazırlık kursları

Konya KOMEK'te yeni dönem kayıtları başladı

MEB’den Ortaöğretim Öğrencilerine Yeni Yayın

ÖSYM, 2026 EKPSS Sınav Takvimini Duyurdu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9

YAZARLAR