Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,71% 0,06
  • EURO

    50,20% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5953,35% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,88

İstanbul Üniversitesi'nin İmamoğlu raporu ortaya çıktı

İstanbul Üniversitesinin (İÜ), İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarının iptal edilmesine ilişkin hazırladığı inceleme raporuna ulaşıldı.

GÜNDEM 21.03.2025 11:28:00 0
İstanbul Üniversitesi

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İmamoğlu'nun lisans diplomasının sahte olduğuna ilişkin iddialar üzerine başlatılan soruşturma sürüyor. Bu kapsamda, İÜ'nün üç kişilik heyeti tarafından savcılığın talebi doğrultusunda hazırlanan inceleme raporuna ulaşıldı.

TESPİT EDİLEMEDİ

Raporda, 1990'da yapılan yatay geçişler için 27 Haziran 1990 tarihli İÜ İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu toplantısında, 1990-1991 eğitim-öğretim yılı için Türkçe bölümü ikinci sınıfa 15, üçüncü sınıfa 10, dördüncü sınıfa 10 ve İngilizce bölümü ikinci sınıfa 10, üçüncü sınıfa 5, dördüncü sınıfa 5 olmak üzere 55 öğrencinin yatay geçiş yapmasına karar verildiği belirtildi.

Konuyla ilgili Milliyet gazetesinde 30 Temmuz 1990'da yayınlanan ilana yer verilen inceleme raporunda, ilanda 60 kişilik kontenjan bulunduğu, kontenjanın hangi aşamada hangi makam tarafından artırıldığının tespit edilemediği kaydedildi.

HANGİ GEREKÇELERLE REDDEDİLDİ?

Raporda, yine söz konusu ilana göre 60 kişilik yatay geçiş kontenjanı ilan edilmesine rağmen, 14 Eylül 1990 olan son başvuru tarihi göz önünde bulundurulmaksızın, 12 Eylül'de İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu kararıyla gazete ilanında yer alan sayının artırılarak 80 öğrenciye çıkarıldığı ifade edildi.

 

 

Bu kapsamda, daha önce İngilizce İşletme programı ikinci sınıflar için belirlenen 10 kişilik kontenjanın 48'e yükseltildiği, üçüncü ve dördüncü sınıflara ayrılan kontenjanların sıfırlandığı, Türkçe İşletme programı için kontenjanların ikinci sınıfa toplam 18 (2'si yurt dışı), üçüncü sınıfa 8, dördüncü sınıfa 6 olarak değiştirildiğinin görüldüğü raporda yer aldı.

Raporda, yurt içi ve dışından geçiş yapan öğrencilerin kabulüne karar verildiği ve adlarının listelendiği ifade edilerek, "Ancak her iki programa da kaç öğrencinin yatay geçiş başvurusunda bulunduğu, reddedilen varsa hangi gerekçelerle reddedildiği kararlardan anlaşılamamıştır." denildi.

KARARDA İMZALARI YOK

Yatay geçiş işlemlerine ilişkin İÜ İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu kararlarında şüpheli bazı işlemler tespit edildiği aktarılan raporda, şu ifadeler yer aldı:

"12 Eylül 1990 tarihli ve 24 sayılı incelemeye konu olan yurt dışı başvurularının kabul edildiği İÜ İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu kararında, Alper Tunga ve Hakan Başaran isimli öğrencilerin isimlerinin, başka isimlerin üzeri silinerek, farklı yazı karakteri ve punto ile daktilo marifetiyle aynı satıra yazıldığı ve Yelda Eryaman isimli öğrencinin yine farklı punto ile daktilo marifetiyle listenin sonuna eklendiği görülmüştür. Sonradan yapıldığı düşünülen bu eklemenin nedeni anlaşılamamıştır. Tutanakta isimleri silinen öğrenciler (Mehmet Gedik, Orhan Cem Boyvadaoğlu), 'aslı gibidir' kaşesi yer alan İÜ İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu toplantı tutanağı karar suretinden tespit edilmiştir."

Raporda, 19 Eylül 1990 tarihli ve 25 sayılı İÜ İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu toplantı zaptında, 7 yönetim kurulu üyesinden sadece dönemin dekanı Prof. Dr. Fuat Çelebioğlu, Prof. Dr. Hayri Ülgen ve Prof. Dr. İlhan Erdoğan olmak üzere üç üyenin imzası bulunduğu, diğer dört üyenin toplantı hazirun cetvelinde imzası bulunmakla birlikte yönetim kurulu kararında imzası olmadığı bildirildi.

ŞÜPHELİ İŞLEMLER

Yine söz konusu kurulun kararı doğrultusunda kontenjanın 20 kişi arttırıldığı, hiçbir şekilde ilan edilmeden, Rektörlük makamı bilgilendirilmeden 100 kişiye çıkarıldığının görüldüğü ifade edilen raporda, "Öğrencilerin yatay geçiş işlemlerinin Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 4. maddesine uygun olarak başarı sıralaması yapıldığına ilişkin bir veriye ulaşılamamıştır." denildi.

İnceleme raporunda, söz konusu yönetmelikte sayılan şartları taşımadıkları halde çok sayıda başvurunun kabul edildiği aktarılarak, diploması iptal edilen kişilerin geçiş süreçlerine ilişkin şüpheli işlemlerle ilgili bazı tespitlere yer verildi.

YÖK'E GÖRÜŞ SORULMAMIŞ

Raporda, yatay geçiş işlemlerine ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı:

"Başvuruların değerlendirilmesinde, gerek başvuru kabul edilecek yükseköğretim kurumlarıyla ilgili gerekse başvurusu değerlendirilecek öğrencilerle ilgili çok sayıda hatalı işlem tespit edilmiştir. Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 2. maddesinde yer alan 'eş değer eğitim programları uygulayan yükseköğretim kurumları' ibaresi hatalı yorumlanarak, yükseköğretim kurumu vasfı ve gelen programın eş değerliğiyle ilgili herhangi bir resmi araştırma yapılmadan kuruluşlardan gelen başvuruların hepsi işleme konulmuştur. Bu konuda bağlayıcı görüş bildirecek kurumdan (YÖK) görüş sorulmamıştır.

Aday öğrencilerin başvuru dilekçelerinde, ilanda belirtilen hangi kontenjana başvurdukları ve hangi sınıftan devam etmek istediklerini belirtmedikleri kaydedilen raporda, İngilizce İşletme Programı'na yurt dışı yatay geçiş başvuruları kabul edilen öğrencilere herhangi bir dil seviye tespit sınavı ya da yeterlilik sınavı yapıldığına dair belge bulunamadığı bildirildi.

İnceleme raporunda, yurt dışı yatay geçiş başvurusunda bulunan adayların rektör, dekan, yönetim kurulu üyeleri, fakülte sekreteri, yatay geçiş komisyonu üyeleri gibi süreçte yer alan kişileri referans olarak gösterdiklerinin tespit edildiği belirtildi.

'HUKUKİ SORUMLULUKLARI BULUNDUĞU KANAATİNE VARILDI'

Raporun sonuç ve değerlendirme kısmında şunlar kaydedildi:

"Kontenjan artırılmasıyla ilgili işlemlerde imzaları bulunan görevlilerden dönemin Fakülte Dekanı Prof. Dr. Fuat Çelebioğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Hayri Ülgen, Prof. Dr. İlhan Erdoğan, Prof. Dr. Çetin Şanlı, Doç. Dr. İhsan Ersan, Doç. Dr. Göksel Yücel, Yrd. Doç. Dr. Fulya Sarvan'ın, Yönetim Kurulu kararlarının zabıtlarını hatalı biçimde çoğaltarak İngilizce İşletme kontenjan sayılarını artıran Fakülte Sekreteri Nabi Yücel'in hukuki sorumlulukları bulunduğu kanaatine varılmıştır. Yatay Geçiş Yönetmeliğinde yer alan koşullara aykırı kabul işlemleriyle ilgili Yatay Geçiş Komisyonu üyeleri Prof. Dr. Ersin Güredin, Doç. Dr. İhsan Ersan ve Öğr. Gör. Dr. Serdar Küçükberksun'un, Yönetim Kurulu başkan ve üyelerinin, yatay geçiş intibak işlemlerinde imzaları bulunan Doç. Dr. Göksel Yücel, Doç. Dr. Mahmut Paksoy ve Öğr. Gör. Dr. İ. Serdar Küçükbersun'un hukuki sorumlulukları bulunduğu kanaatine varılmıştır."

'SEHVEN YAPILMADIĞININ KANITI'

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından o dönem tanınmayan University College of Northern Cyprus'tan yatay geçiş başvurusunda bulunan öğrencilerin tamamının öğrenci kütük defterlerine Doğu Akdeniz Üniversitesi olarak kaydedildiğine dikkat çekilen raporda, bu hatalı uygulamanın tüm öğrenciler için yapılmasının olayın sehven yapılmadığı kanaatini oluşturduğu kaydedildi.

Raporda, "1990 yılı İngilizce İşletme programına yurt dışından yatay geçişler araştırılırken öğrenci kütük defterlerinde 1987-1992 yılları arasında benzer yönde yatay geçiş kabullerinin olduğu görülmüştür. Bu nedenle üniversitemizin diğer fakültelerindeki yatay geçiş işlemlerinin de dikkate alınarak incelenmesi uygun olacaktır. 1990 yılında İÜ İşletme Fakültesine yatay geçiş yapan tüm öğrencilerin geldikleri eğitim kurumlarının eş değerlikleri araştırılarak işlem yapılması uygun olacaktır." değerlendirmesine yer verildi.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Amasya’da trafik kazası: Genç avukat hayatını kaybetti

Oyun temelli öğrenme, kalıcı ve anlamlı öğrenmeyi destekliyor

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 669'a yükseldi

İHD Adıyaman eski Başkanı Av. Osman Süzen davası Adıyaman’da görüldü - Videolu Haber

Bakan Işıkhan: 18-25 Aralık’ta personel başvuruları başlıyor

Kamu yöneticilerine seyyanen zam düzenlemesi TBMM’de geri çekildi

AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Köse: Sorunların yüzde 90'ı belediyecilikten kaynaklanıyor

Genç Sanatçı Ömer Buğra Başıbüyük, Türkiye’ye büyük gurur yaşattı

Avrupa Birliği ile Türkiye'de sürdürülebilirlik raporlama uzmanlığı

Bir araştırmaya göre kuş gribi için erken müdahale olmazsa salgın kaçınılmaz

16. Büyükelçiler Konferansı gerçekleştirildi

Çevre koruma harcamaları 2024’te 441 milyar TL’ye ulaştı

Konya Karatay’da yol güvenliği artıyor

Bursa Yıldırım'da dev dönüşüm

Gebze'de Başkan Büyükgöz, Yıldız Apartmanı mülk sahipleriyle buluştu

Avrupa Birliği ile Türkiye'de sürdürülebilirlik raporlama uzmanlığı

Gourmand World Cookbook Awards’ta Türkiye’ye dünya birinciliği

Kemer Barajı’nda kaçak avcılığa sıkı takip

Bursa’da Türk Dili Seferberliği: "Dilimiz Namus Borcumuzdur!"

Eyyübiye zabıtası 8000 şişe kola imha etti

Kars’ta göçmen kaçakçılığı operasyonu: 3 organizatör şüphelisi tutuklandı

Isparta'da Hayır bahçesi yetim kaldı

Başkan Güler otopark sorununa neşter vuruyor

Aksu Belediyesi’nden yangın mağduru aileye destek

Dicle Üniversitesi’nden finans eğitimine güçlü yatırım

HÜDA PAR GİK Üyesi Tanrıkulu: Partimiz adalet ve kardeşlik hukuku için kuruldu

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Yılmaz: Asgari ücret tartışmaları fiyatları tetikliyor, tüketici zamdan önce kaybediyor

Batman'da koruyucu ailelere aralık ayı ödemeleri yapıldı

Batman'da 66 arıcıya kovan desteği sağlandı

Yeşilyurt Belediyesinden İkizce TOKİ’ye kapsamlı temizlik çalışması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

Erzurum'da nitelikli üretim ve istihdamın artırılmasına teşvik amaçlı bir bakış…

PERDEDE OYUN KÖYDE ŞENLİK VAR…

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Batman'da anaokulu velilerine mahremiyet bilinci eğitimi

KPSS-2025/2 tercih süreci başladı

Kayseri İtfaiyesi’nden Yoğun Akreditasyon Eğitimi

KPSS-2025/2 tercih süreci başladı

2024 KPSS’de branş bazında sıralamalar güncellendi

2024 KPSS’de branş sıralamaları güncellendi

Aydoğan: Oyun oynayan çocuk hayata hazırlanır

İzmir’in kütüphanelerini 'kitap kurtları' çok sevdi

Öğrencilerden yerli ve millî sanayiye teknik ziyaret

KUMLUCA’DA GÖNÜLLER HAFIZLAR İÇİN BİRLEŞİYOR… HAYIR KERMESİNE DAVETLİSİNİZ!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR