9203,37%1,11
39,62% 0,16
45,68% 0,20
4296,95% 0,15
6933,62% 0,33
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, İBB’ye yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında yeni dalga operasyon düzenlendi. Operasyonun Ertan Yıldız'ın itirafçı olmasının ardından gelmesi dikkat çekti.
Dördüncü operasyonun İSTAÇ, KİPTAŞ ve Yol Bakım Daire Başkanlığındaki usulsüzlük iddialarına yönelik olduğu öğrenildi. İçlerinde KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İSTAÇ Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay, İbrahim Bülbüllü, Nezahat Kurt ve Koruma Müdürü Mustafa Akın'ın da olduğu 49 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Gözaltına alınanlar arasında daha önce aynı soruşturmada gözaltına alınıp serbest bırakılan İmamoğlu'nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu’nun da olduğu öğrenildi. Gözaltı listesindeki İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay da üçüncü dalgada gözaltına alınıp adli kontrolle serbest bırakılmıştı.
Soruşturmada tutuklu bulunan Ertan Yıldız itirafçı olmuş ve serbest bırakılmıştı. Yıldız, ifadesinde İSTAÇ'ın yapması gereken hafriyat işlerinin Murat Gülibrahimoğlu'na verildiğini, kamunun zarara uğratıldığını iddia etmişti. İbrahim Bülbüllü'nün buradan gelen sıcak parayı kontrol ettiğini öne sürmüştü.
"Ben İBB üst yönetiminde olduğum için farklı tarzda yapılanmaları gördüm. Yapılanma alanı Cebeci harfiyat alanıdır. Bu yapının bir ayağında Fatih Keleş bulunmaktaydı. Fatih Keleş ve İbrahim Bülbüllü, Murat Gülibrahimoğlu ile birlikte Cebeci döküm sahalarından gelen sıcak paranın kontrolünü sağlıyorlardı. Bu operasyon hafriyat alanları izinlerinin Fatih Keleş aracılığıyla Murat Gülibrahimoğlu’nun sahip olduğu şirketlere, başta Kuzey İstanbul isimli firma olmak üzere verilmesiyle başlamıştır. Bu Cebeci alanı aslında taş ocaklarından ibaret olup Güney Cebeci ve Kuzey Cebeci olmak üzere iki firma tarafından işletilmekteydi. Bu şirketler tarafından uzun yıllardır işletilen bu alanlarda milyonlarca metreküplük çok büyük dolgu alanları oluşmuştur. İBB üzerinden dolgu alanı izni Murat Gülibrahimoğlu’nun şirketlerine verilmiştir.
“Hatırladığım kadarıyla 2022 yılından itibaren tüm İstanbul'un döküm ve harfiyat alanı olarak burası gösterilmiştir. Buraya giden harfiyat yaklaşık İstanbul'un tüm harfiyatının yüzde 70’dir. Buranın yıllık cirosu 150 -200 milyon dolar civarındadır. Bu para bu işleri yapması gereken İSTAÇ isimli iştirak tarafından yürütülmesi gerekirken belediyenin iştiraki baypas edilerek ciddi bir kamu zararı oluşturulmuş belediye kasasına girmesi gereken para bir şahsın cebine gitmiştir. Bu firma resmi fişlerin yanında gayriresmi fişler de kesmiş bu şekilde çift fiş kesme eylemi yapmış gelen paraların bir kısmını da naylon faturalarla dışarıya aktarmıştır. Bu konudaki bir diğer husus da belediye meclisi eli ile hafriyat döküm fiyatları sürekli artırarak Murat Gülibrahimoğlu’nun çok yüksek kazançlar elde etmesi sağlanmıştır. Resmi hesaplardan yurt dışına gönderilmiş paraların olduğunu düşünüyorum. Bu paraların bir kısmı Ekrem İmamoğlu'nundur. Bu şahıs Fatih Keleş aracılığıyla Ekrem İmamoğlu ile toplantılar yapmış ve bu izinleri almıştır. Ekrem İmamoğlu döküm sahası alanındaki işlerin gayriresmi eşit ortağıdır.”