9842,89%1,67
34,75% 0,10
36,56% 0,22
2953,41% 0,35
4816,87% 0,29
Uzman: "Paşinyan barış istiyormuş gibi yapıyor ama aslında intikamcı duyguların alevlenmesi için koşullar yarattı"
ABD'nin sandık merkezi GALLUP, Ermenistan'da bir anket gerçekleştirdi. Anketin sonuçları Ermeni toplumunun hastalıklı düşüncelerden kurtulamadığını bir kez daha gösterdi. Ermenistan vatandaşlarının çoğu aslında barış karşıtıdır.
Nüfusun yarısı yıl sonuna kadar bir barış anlaşmasının imzalanması ihtimaline inanmadığını söyledi. Ankete katılan vatandaşların sadece yüzde 8,3'ü "tabii ki hayır" derken, yüzde 41,2'si "Barış anlaşmasının imzalanmasının mümkün olduğunu düşünüyor musunuz" dedi. sorusunu yanıtlamakta güçlük çekti.
"Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurmak için yeni tavizler mi vermeli?" sorusuna yüzde 7 "evet, alternatifimiz yok", yüzde 90 "hayır, uzlaşılacak başka bir şey yok", yüzde 3'ü "evet, alternatifimiz yok" yanıtını verdi. yüzdesi cevap vermekte zorlandı.
"Anayasa Mahkemesi'nin Bağımsızlık Bildirgesi'nde yer alan Karabağ adının hiçbir hukuki geçerliliği olmadığı yönündeki değerlendirmesine karşı tavrınız nedir?" Soruya yüzde 5'i "tamamen olumlu", yüzde 9,8'i "oldukça olumlu", yüzde 21,3'ü "oldukça olumsuz", yüzde 51,5'i ise "genel olarak olumsuz" yanıtını verdi. Yüzde 12,4 ise kararsız kaldı.
"Gelecek Pazar parlamento seçimleri yapılsaydı hangi partiye veya bloğa oy verirdiniz?" Soruya yüzde 16,5'i "Medeni Anlaşma" partisine, yüzde 6,4'ü "Ermenistan" bloğuna, yüzde 30,1'i ise oy vermeyeceğini söyledi. Yüzde 17,1'i cevap vermenin zor olduğunu söyledi, yüzde 11,5'i cevap vermeyi reddetti, yüzde 4,6'sı kimseyi seçmeyeceğini söyledi.
"Sizce Ermenistan'ın en önemli sorunu nedir?" - 1100 katılımcının yüzde 76,2'si güvenlik ve sınır sorunlarından bahsetti. %19,4'ü siyasi istikrardan, %16,4'ü ekonomik kalkınmadan, %9,6'sı istihdam ve sosyal sorunlardan bahsetti.
Görünen o ki Paşinyan hükümeti 4 yıldır halkı barışa hazırlayamadı. Ermeni toplumu savaş mı istiyor?
Konuyla ilgili Musavat.com'a konuşan siyaset bilimci Hayal Beşirli, mevcut Başbakan Nikol Paşinyan'ın İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonra Ermeni toplumunda barışa yönelik adımlar atmak için yeterli zemine ve zamana sahip olduğunu söylüyor.
Hayal Beşirli
"Ermeni toplumu, 44 gün savaşının ardından Haziran 2021'de yapılan erken parlamento seçimlerinde Paşinyan'ın partisine oy verdi. Yani rövanşistlere ve Azerbaycan'la savaş isteyen güçlere oy vermediler. Bu, Ermeni toplumunun savaştan artık bıktığını gösteriyordu. Azerbaycan'la bir savaş daha istemiyor. Paşinyan ve ekibi bu yönde çalışarak Ermeni toplumunu Azerbaycan'la barışa hazırlayabilir. Bunun için bolca zaman vardı. 4 yılda ciddi işler yapabilirler. Ama tam tersine tanık olduk. Paşinyan, Azerbaycan'la ilgili asılsız iddia ve suçlamalarda bulundu. Bu da Ermeni toplumunun Azerbaycan'a düşman kalmasına neden oldu. Böylece Ermenistan'da Galstanyan gibi güçler ortaya çıkarak intikamcıları kışkırttı. Ermeni toplumunun çoğunluğu onun protestolarına katılmadı. Bu ret aslında Ermenilerin savaş çağrısı yapan bu güçlere aslında inanmadıklarını gösterdi. Yetkililerin Karabağ'ı işgal etmesinden Ermeni halkı hiçbir şey kazanmadı.
Bu anketler, Ermeniler arasında savaşın acılarının zamanla unutulduğunu, barış ihtiyacının dikkate alınmadığını gösteriyor. Ermeni toplumu Azerbaycan'a karşı sert bir duruşa geçiyor. Bu Paşinyan'ın başarısızlığıdır. Paşinyan barış istiyormuş gibi görünse de aslında intikamcı duyguların alevlenmesi için koşullar yarattı. Paşinyan, AGİT Minsk Grubu'nun dağılması konusunda herhangi bir tutum belirtmiyor. Azerbaycan'a karşı anayasal topraklarından vazgeçmeye niyeti yok. Bu konuda gerçek bir adım atmıyor. Ermeni anayasasını değiştirmek için oy vermenin gerekliliğini abartmıyor. Bu değişim barışın en önemli anıdır.
Bunlara paralel olarak Ermenistan da silahlanıyor. Ermenistan'ın Azerbaycan'la savaşa hazırlandığını açıkça söyleyebiliriz. Bu durumda Azerbaycan haklı olarak ordusunu güçlendiriyor. Tehlikeli oyunlara hazırız. Zaferi sürdürmek, onu kazanmaktan daha zordur. Paşinyan toplumu barışa hazırlamakla kalmıyor, tam tersine bize karşı kışkırtıcı bir tutumun oluşmasına da yol açıyor. Her an bize karşı tehlikeli bir adım atabileceği pozisyonunu ortaya koyuyor.
Kamuoyu araştırmalarının sonuçları Ermenistan açısından ne kadar büyük bir tehlikenin bulunduğunu gösteriyor. Böyle bir durumda, beklenen acı sonuçların sorumluluğunu mevcut Ermenistan hükümetinin üstlenmesi gerekmektedir. Çünkü provokatif eylemlere cevabımız sert olacaktır."
Shahana RAHİMLİ