Tarih: 18.04.2024 08:40

BM Gazze'ye yardım için 10 kat daha fazla fon istedi

Facebook Twitter Linked-in

Birleşmiş Milletler, yıl sonuna kadar Gazze Şeridi'ne insani yardım için 2,5 milyar dolar talep etti; bu, 6 ay önce talep edilen fonun 10 katının üzerinde bir rakam. Bloomberg, bunun kendilerini İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın merkezinde bulanlar için durumun kötüleştiğine işaret ettiğini belirtiyor.

Bu fonların neredeyse üçte biri gıdaya gidecek ve yaklaşık 800 milyon dolar barınma ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılacak.

Talep edilen miktar Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2,2 milyon, Batı Şeria'da ise 400 bin kişiye yetecek. Ancak bu, BM ve ortaklarının 3,3 milyon Filistinlinin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olduğunu söylediği 4,1 milyar doları kapsamıyor.

Dünya kuruluşu aynı zamanda Gazze Şeridi'ne daha fazla kara yolu açılması, şerit içindeki seyahat seçeneklerinin iyileştirilmesi ve BM personelinin Filistin topraklarında çalışması için vize ve izin sayısının artırılması yönünde çağrıda bulundu.

Daha önce, Dünya Bankası ve BM, Filistin-İsrail çatışması nedeniyle Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nin altyapısına verilen hasarın yaklaşık 18,5 milyar ABD doları olduğunu tahmin ediyordu. Ayrıca, hâlihazırda oluşan hasar hakkındaki bilgilere ve yeniden yapılanmanın bu yılın sonlarında başlayacağı varsayımına dayanarak, ekonomik durumda önemli bir bozulma olacağını da öngördüler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —