Bugün, 5 Mart 2026 Perşembe
  • BIST 100

    15811,65%0,39
  • DOLAR

    43,97% 0,05
  • EURO

    51,27% 0,20
  • GRAM ALTIN

    7302,29% 0,63
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinin 80. yıl dönümü Ankara’da geniş şekilde kutlandı

26 Haziran’da Türkiye’nin Ankara Üniversitesi Rektörlük binasında Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinin (AMBA) 80. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle görkemli bir tören düzenlendi.

GENEL 27.06.2025 14:26:00 0
Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinin 80. yıl dönümü Ankara’da geniş şekilde kutlandı

26 Haziran’da Türkiye’nin Ankara Üniversitesi Rektörlük binasında Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinin (AMBA) 80. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle görkemli bir tören düzenlendi.

AZERTAC’ın haberine göre, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) girişimi ve Ankara Üniversitesi’nin desteğiyle düzenlenen törene, AMBA Başkanı akademik İsa Habibbeyli’nin başkanlık ettiği heyetin yanı sıra çeşitli uluslararası ve yerel kurum ve kuruluşların, yükseköğretim kurumlarının temsilcileri, diplomatlar ve bilim insanları katıldı.

Töreni açan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, yönettiği eğitim kurumunda zamanında Azerbaycan’ın Umummilli Lideri Haydar Aliyev’e fahri doktora unvanı verildiğini hatırlattı.

İki kardeş ülke arasındaki iş birliğinin bilim ve eğitim alanında da başarıyla devam ettiğini vurgulayan rektör, AMBA yönetimine bu sürece verdikleri katkılardan dolayı teşekkür etti.

“Bilim ve eğitim alanındaki iş birliğimiz ‘Bir millet, iki devlet’ anlayışı çerçevesinde başarıyla sürüyor. Liderlerimiz İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan’ın başarılı politikaları yolumuzu aydınlatıyor. Ülkelerimizin her zaman birlik içinde ve yüce olmasını diliyorum,” diyen Ünüvar, Azerbaycan’la yürütülen ikili diploma programının bu başarılı iş birliğine örnek olduğunu söyledi.

Akademik İsa Habibbeyli konuşmasında, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinin kurulduğu günden bu yana başarılarla dolu bir yol kat ederek, Azerbaycan’ın bilimsel ve entelektüel potansiyelini ulusal bir servete dönüştüren bir merkez olarak tanındığını ifade etti.

“Bugünkü etkinlik, Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın ‘Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinin 80. yıl dönümünün kutlanması hakkında’ Kararnamesinin uygulanması çerçevesinde büyük öneme sahiptir. Yıl dönümümüz ilk kez ülkemiz dışında, kardeş Türkiye’de kutlanıyor. Bu adım kardeşliğimizin ve dayanışmamızın güçlenmesine hizmet ediyor. Ulu Önder Haydar Aliyev’in ileri görüşlülükle ifade ettiği ‘Bir millet, iki devlet’ sözü, Türkiye ile Azerbaycan’ın dünyaya birlikte sunduğu birlik örneğinin ve Türk dünyası ülkelerinin sarsılmaz birliğinin kanıtıdır,” dedi akademik.

Ulu Önder Haydar Aliyev’in Azerbaycan bilimine gösterdiği ilgi ve desteğe değinen Habibbeyli, “Azerbaycan biliminin yeniden doğuş dönemi tam da Haydar Aliyev’in çizdiği siyasi rotayla başlamıştır. Haydar Aliyev’in politikası aynı zamanda Azerbaycan-Türkiye kardeşliğine de hizmet etmiştir,” şeklinde konuştu.

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinin, geçen süre zarfında bilim alanında devlet politikasının başarıyla hayata geçirilmesine aktif katıldığını belirten akademik, sosyal ve beşeri araştırmalarla toplumun yeni bilgiler edinmesine ve bilimsel-kültürel seviyesinin yükselmesine de katkı sağladıklarını ifade etti.

AMBA Başkanı, Azerbaycan ile Türkiye’nin sadece iç politika ve ikili ilişkilerde değil, aynı zamanda uluslararası arenada da birlik ve dayanışma sergilediğini vurguladı.

Akademik, etkinliğin Türkiye’nin bilim ve eğitim kurumlarıyla iş birliğinin daha da güçlendirilmesine ve yeni ortak projelerin şekillenmesine önemli katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yemin töreninde söylediği “Bizim başka ailemiz yok, ailemiz Türk dünyasıdır” sözlerine atıfta bulunan bilim insanı, Azerbaycan’ın köklü bir geleneğe sahip Türkoloji bilimiyle ve Türk dünyasıyla ilişkilerinin gelişiminde yeni bir aşamaya geçildiğini ifade etti.

Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de Türkiye-Azerbaycan birliğine dikkat çekti.

“Deprem bölgesinin yeniden inşasında da kardeş Azerbaycan’ın desteğini gördük ve hissettik. Azerbaycan halkına ve bizzat Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e bir kez daha teşekkür ediyoruz,” diyen TÜBA Başkanı, Türk halkının her alanda Azerbaycan’a destek olduğunu vurguladı.

Daha sonra AMBA Başkanı İsa Habibbeyli’ye, Türkiye Bilimler Akademisi’nin fahri doktora diploması takdim edildi.

“Azerbaycan’ın Bilim Mabedi” adlı belgeselin gösteriminin ardından etkinlik panel tartışmalarıyla devam etti.

Elnur ELTÜRK

Haber Editörü

admin

admin@tum1haber.com
Yorum Ekle

HAMAS liderlerinden Vesim El Ali şehit edildi

Bakan Şimşek: Akaryakıt fiyat artışlarının yüzde 75’i vergiden karşılanacak

İzmir ITB Berlin’den 4 sertifika ve 1 ödülle döndü

Tarım işçilerinin ücretleri 2025 yılında yüzde 37,8 arttı

Anne karnında bağırsak delinmesi gelişen bebek, müdahale sonrası sağlığına kavuştu

İran işgalci rejime ait Ramat David Hava Üssü’nü vurduğunu duyurdu

Kapıkule'de 1,4 ton esrar ele geçirildi

Bursa'da 'Osmangazi Sokağı' huzur veren ezgilerle yankılandı

İzmit Kozluk’ta tehlike oluşturan metruk binaya yıkım

Dayanışmanın türküsü Bornova’da yükseldi

Kocaeli'nin Saygınlar Kulübü bu kez Gölcük’e renk katacak

Eski Deniz Piyadesi McGinnis: Amerika oğullarını ve kızlarını israil için savaşa göndermek istemiyor

İzmir Bornova’da eğitime yatırım, başarıya ödül

Yeşilçam oyununun TAD'ı damaklarda kaldı

Bursa Osmangazi'de 'Gönül Sofrası' Hamitler'de

Bursa Nilüfer’in genç sporcuları başarılarını mecliste paylaştı

ÇEK Ailesi'nden Anıtkabir ziyareti

Nürnberg’in büyüleyici atmosferi İzmir ve Antalya’ya taşındı

KAYMEK'le ramazan coşkusu tam gaz sürüyor

Bursa’da ramazan etkinlikleri devam ediyor

Artvin’de taksici esnafı iftarda buluştu

Kocaeli'de İzmit'te sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı

KONYAALTI BELEDİYESİNDE MEMURA 'SÖZLEŞME' DARBESİ!

İran: Savaşın devamına hazırız, hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız

Gaziantep'te hijyen kurallarına uymayan iki iş yeri kapatıldı

HAKSİAD Elazığ Şubesi’nden ETSO’ya ziyaret

İl Sağlık Müdürü Şirik, ‘Maarifin Kalbinde Ramazan’ Buluşması’nda öğrencilerle bir araya geldi

Nevşehir Belediyesi'den ezgi dinletisi

İzmirli kadınların altın dokunuşu dünya ile buluşuyor

Kocaeli'de her gün farklı eğlence, her gün ayrı mutluluk

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ERZURUMSPOR FK’DAN KUPADA 4 GOLLÜ GALİBİYET...

Vekil sayısı çokluğuyla yada yokluğuyla neyi ifade etti ki?

OLTU’YA DEV YATIRIM: MODERN SPOR SALONU İÇİN İMZALAR ATILDI!

Sağlıkta Türkiye Yüzyılı Vizyonuna Önemli Katkı: Atatürk Üniversitesi, Sağlıkta Yapay Zekâ Patentlerinde Türkiye’nin Zirvesinde…

Buz üstünde erimeyen sorular!

Bosna Caddesi’nde Kar Çilesi: Vatandaş Parayla İş Makinesi Kiraladı

ERZURUM KAR ALTINDA, YOLLAR AÇILMADI

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR ÜNYE DEPLASMANINDAN PUAN ÇIKARAMADI

Kış Memleketiyiz Ama Yola Çıkamıyoruz!

ZEMİN KÖTÜ, OYUN SERT, LİDER NET

İzmir Bornova’da eğitime yatırım, başarıya ödül

Bursa Kestel’de Musa Fırat Coştun Ortaokulu yeniden yapılıyor

KUMLUCA’DA EĞİTİMİN ZAFERİ

Bursa’da 'Bir Destandır Çanakkale' ruhu

Milli Eğitim’de Şube Müdürlüğü Sınav Sonuçları Açıklandı

Bursa Yıldırım'da nefes kesen tatbikat

Büyükşehir’den Bursalı Çocuklara Afet Eğitimi

Batman'da üniversite öğrencilerine Erasmus+ eğitimi verildi

Bursalı miniklere Büyükşehir'den afet eğitimi

Batman'da ilkokullarda Ramazan etkinlikleri düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13

YAZARLAR