9102,02%-1,02
39,66% 0,14
45,71% 0,12
4279,23% -0,27
6910,88% 0,00
Aşırı Nöbet İş Kazasını Katlıyor: Sağlık-Sen’den Çarpıcı Rapor
Sağlık-Sen’in 10 bin sağlık çalışanıyla yaptığı araştırmaya göre; hemşire ve ebelerde haftalık 60 saatten fazla çalışanların iş kazası riski, 40 saat çalışanlara göre 3 kat daha fazla. Uzayan nöbetler, yorgunluk ve görev dışı işler kazaları tetikliyor.
Sağlık-Sen, hemşire ve ebelerin karşılaştığı iş kazalarına yönelik dikkat çeken bir araştırma yayımladı. Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin sağlık çalışanının katıldığı anketin sonuçları, özellikle uzun çalışma saatleri ve yoğun nöbetlerin ciddi risk faktörü oluşturduğunu ortaya koydu.
Araştırmada yer alan veriler, aşırı nöbet, uzun mesai saatleri ve ağır çalışma koşullarının, dikkat dağınıklığı ve yorgunluğa yol açarak iş kazalarını artırdığını gösterdi. Ayrıca, iş ve aile yaşamının dengesizliği ile görev tanımı dışı yapılan işlerin de kazalara zemin hazırladığı ifade edildi.
Katılımcıların %63,5’i kas-iskelet sistemi yaralanmalarına (düşme, çarpma, ağır kaldırma gibi) maruz kaldığını bildirirken; %51,2’si iğne batması, %42,6’sı kan veya vücut sıvılarına maruz kalma, %38’i ise kesici-delici alet yaralanmaları yaşadığını belirtti.
Araştırma, haftalık 60 saat ve üzeri çalışan hemşire ve ebelerin, iş kazası yaşama olasılığının 40 saat çalışanlara göre 3 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Özellikle görev tanımı dışında görevlendirilen çalışanlarda da kaza riski yükseliyor.
Araştırmayı değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, “Yetersiz istihdam ve artan iş yükü, hemşire ve ebelerin nöbet sıklığını artırıyor. Bu da dikkat dağınıklığı ve yorgunluk nedeniyle iş kazalarını beraberinde getiriyor,” ifadelerini kullandı.
Doğan’ın çözüm önerileri ise şöyle:
• Görev tanımları netleştirilmeli.
• Çalışma süreleri ve nöbet sıklığı azaltılmalı.
• İstihdam oranı artırılmalı.
• İş-aile yaşam dengesini sağlayacak destek mekanizmaları oluşturulmalı.