Bugün, 22 Haziran 2025 Pazar
  • BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

AK Parti'de 'yeni anayasa' çalıştayı: 'İlk dört maddeyle sorunumuz yok'

AK Parti "yeni anayasayı" tartıştığı çalıştayların dördüncüsünü düzenliyor. Çalıştaya ilişkin ayrıntıları paylaşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "ilk dört maddeyle bir sorunumuz yok" dedi.

SİYASET 23.05.2025 11:02:00 0
AK Parti

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığınca düzenlenen ’Yeni Anayasa’da Yol Haritası’ başlıklı çalıştayların 4’üncüsü, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında bugün parti merkezinde gerçekleştirlecek. Çalıştaya ilişkin açıklamalarda bulunan Yazıcı, "AK Parti’nin Türk siyasi hayatında var olduğu günden bu yana gündeminde yer alan konulardan bir tanesi yeni bir anayasa. Baştan sona yeni bir anayasa. Bunu ifade ederken tabii ki anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bir sorunumuz olmadığının altını çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

2024'TEN BU YANA 3 ÇALIŞTAY YAPILDI

Her siyasi partinin yeni anayasa vaadinin olduğunu belirten Yazıcı, "Genelde Türkiye’de bütün siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, barolar, barolar birliği, sendikaların da bir anayasa yapımı konusunda çalışmaları var. Her kuruluşun, her siyasi partinin programında yeni anayasa vaadi var. Ülke yönetimine talip olan yapısal kurumların anayasayı gündem yaptıklarının altını çizmek istiyorum. Bu hedefimizi gerçekleştirme amacıyla çalışmalar yapmış bulunuyoruz. En önemli çalışmalardan bir tanesini 2007 yılında gerçekleştirdik. Daha sonraki yıllarda da periyodik olarak devam etti. Covid sürecinde de bir taslak çalışmamız oldu. Onu da geniş bir şekilde müzakere ettik. Şimdi de bu çalışmalarımızı 2024 yılının Ekim ayından itibaren çalıştaylar yapmak suretiyle genel merkezimizde sürdürüyoruz. Bu çerçevede yürütmekte olduğumuz çalışmaların dördüncüsünü yapacağız" şeklinde konuştu.

Yazıcı, 9 Ekim 2024 tarihinde düzenlenen birinci çalıştayda farklı alanlarda uzman akademisyenlerin katılımı ile ’Türkiye neden yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuyor’ ve ’Katılım ve uzlaşmaya dayanan yeni anayasanın yapım yöntemi ne olmalı’ sorularına cevap arandığını belirtti. Yazıcı, 28 Kasım 2024 tarihli ikinci çalıştayı hatırlatarak, Türkiye’nin en geniş tabana sahip meslek örgütleri ve konfederasyonlarının başkanları ve temsilcilerinin katılımı ile ’Sivil toplumun ve meslek örgütlerinin yeni anayasadan beklentileri nelerdir’ ve ’Sivil toplumun yeni anayasa yapımına katılımı nasıl olmalıdır’ sorularına cevap arandığını, 24 Ocak 2025 tarihli üçüncü çalıştayda ise alanında uzman akademisyenlerin katılımı ile ’Temel hak ve özgürlükler anayasada hangi çerçevede yer almalı’ sorusunun ele alındığını bildirdi.

DÖRDÜNCÜ ÇALIŞTAYIN GÜNDEMİ NE?

Dördüncü çalıştayın konusuna değinen Yazıcı, şu ifadeleri kullandı:

"’Tasarladığımız anayasada yasama, yürütme organlarının şekillenmesi nasıl olması lazım?’, ’Bunların görevi için düşünceler nelerdir?’, ’Bu temel iki organın birbirleriyle olan ilişkileri, birbirini denge denetleme mekanizmaları nasıl gerçekleşmeli?’ Dördüncü bir soru da ’7 yılını geride bıraktığımız Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’de uygulanmakta olan başkanlık modeline ilişkin görüş ve önerileriniz neler?’ 12-15 arasında akademisyen davetli bulunuyor. Bundan sonra birkaç çalıştay daha yapmayı planlıyoruz. Böylece Türkiye’de ’Türkiye Yüzyılı’nın anayasasını bu çalıştaylarımızla birlikte oluşacak birikimleri de esas almak suretiyle parlamentoda bir anayasa yapmanın gerektirdiği çoğunluğu sağlayabilirsek inşallah gerçekleştireceğiz. ’Türkiye Yüzyılı’nın anayasasını bu Meclis inşallah inşa eder diye düşünüyoruz. Anayasa yapmak milletin hakkıdır. Tekel bir haktır ama millet bu hakkını bugüne kadar kullanamamış. İnşallah millet bu hakkını kullanmak suretiyle bir anayasa inşa eder. Yoksa ’Biz anayasa yaptık. Buyurun, gelin, oy verin’ demekle bir anayasa gerçekleştiremeyiz. Bunun farkındayız. İnşallah bu ortaklık, bu paydaşlıkta gerçekleştirilir."

Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ne ilişkin uzman akademisyenlerden görüş ve kanaatlerin alınacağını belirten Yazıcı, "Anayasalar dogma, vazgeçilmez, dokunulmaz değil. İhtiyaca göre, zamanın şartlarına göre, uygulamada gözlemlenen durumların dikkate alınması suretiyle revize eder, rasyonaliteyi düzeltirsiniz. Anayasa yapmak konusunda böyle bir rasyonaliteye sahibiz" diye konuştu.

Haber Editörü

admin

admin@tum1haber.com
Yorum Ekle

Sulama kanalına düşen çocuğun cansız bedenine ulaşıldı

SEPAH: ABD'ye ait saldırı uçaklarının uçuş noktaları tespit edildi

Kocaeli’de çevre bilinci ödüllendirildi

Dünya Müzik Günü Çeşme’de kutlandı

İzmit'te 'karneni getir, biletini götür' etkinliğine yoğun ilgi

Kadınlar sağlıklı yaşam için yürüdü

Siirt’te park halindeki kamyon dorsesi alev aldı

Dışişleri: ABD'nin İran'a saldırısı riski en üst düzeye çıkarmıştır

Kolombiyalı itfaiyecilere Konya eğitimi

AYT heyecanı dışarı taştı: Veliler çocuklarından daha heyecanlı

Bursa Gemlik'te çevre bilinci öne çıkıyor

Sakarya'nın tebessüm ekibi ilçelerede miniklere neşe saçtı

Kocaeli Büyükşehir’den güvenli dokunuş

Diyarbakır Havalimanı’nda hacılara valiz şoku!

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya'dan TOKİ'nin açık artırma şeklindeki satışına tepki

BUMİAD’da İznik’in tarihi konuşuldu

İçişleri Bakanlığı'ndan Afet Yönetmeliği... Hasar tespit süreçleri düzenleniyor

İzmir Güzelbahçe Gece Pazarı yenilenen yüzüyle açıldı

Batman'da küçük çocuk babasının arabasıyla kaza yaptı

Pakistan, ABD'nin İran nükleer tesislerine yönelik saldırılarını kınadı

Kesinleşmiş 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

İran'ın işgale yönelik son füze dalgasında 26 kişi yaralandı, ağır hasar oluştu

Kocaeli’de yaz tarifesi başlıyor

ESÇAD Tiyatro Ekibi’nden 2025’in ilk gösterisi

Manisa Büyükşehir YKS günü öğrencileri yalnız bırakmadı

Çocuklar MARİFEST25’te Orta Asya ruhuyla buluştu

HÜDA PAR'dan ABD'nin İran'a saldırılarına tepki

CHP’li Özcan’dan Dalaman Çayı uyarısı

Kocaeli Büyükşehir’den İzaydaş’a yol bakım dokunuşu

İzmir Güzelbahçe'de sezon ilaçlaması başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Anahtar Parti Erzurum’da Teşkilatlanma Hamlelerine Devam Ediyor

EVYAP Heyeti, İlaç Hammadde Üretim Tesisi İçin Atatürk Üniversitesinde…

Atatürk Üniversitesi, Dünya Sıralamalarında 11 Listeye Birden Giren 7 Üniversiteden Birisi Oldu ve Önemli Bir Başarıya İmza Attı

Atatürk Üniversitesi, Küresel Sürdürülebilirlik Sahnesinde…

Mobilyada Avrupa esintisine az kaldı…

TÜRK-İŞ’TEN HÜKÜMETE TEPKİ: “BU TEKLİFİ NE GÖRÜŞÜRÜZ NE DE KABUL EDERİZ”

PERDER: Bir kez daha Ömer Düzgün dedi…

İş Dünyası Kars’ta Buluştu...

Anahtar Parti Erzurum’da emin adımlarla yola devam ediyor…

Gelin size bir masal anlatayım…

AYT heyecanı dışarı taştı: Veliler çocuklarından daha heyecanlı

Manisa Büyükşehir YKS günü öğrencileri yalnız bırakmadı

YKS devam ederken veliler heyecanlı: Her şey evlatlarımız için!

YKS ikinci oturum heyecanı başladı

Bursa Kayapa OSB'den eğitime destek

YKS 2025’te geri sayım: AYT ve YDT bugün yapılıyor

2025-YKS maratonunda ikinci gün

Uluslararası öğrenciler mezuniyet programı gerçekleştirildi

TYT sonrası öğrenciler duygularını paylaştı

YKS sonrası öğrenciler sınavı değerlendirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR